Gerileyen ABD, yükselen Çin

Çin’in teknoloji devi Huawei’nin Mali İşler Direktörü Meng Wanzhou’nun Kanada’da gözaltına alınması, ABD-Çin ekonomi savaşının geldiği yeri işaret etmektedir.

Öncelikle belirtelim; günümüzde ülkelerin lider şirketleri ne enerji ne de finans şirketleridir. Artık liderliği teknoloji şirketleri yapmaktadır.

Huawei ise Apple ve Samsung’un tahtını sarsan dev bir Çin teknoloji şirketidir. Üstelik telefon üretiminden daha çok, dünyaya telekom altyapısı sunmasıyla asıl öne çıkmaktadır. Bu alanda da son yıllardaki atağı ile Kanadalı Nortel’in kapanmasına, ABD’li Lucent’in gerilediği için Alcatel’le birleşmesine, Ericsson’un ve yine ABD’li Cisco’nun pazar payının düşmesine neden oldu.

Kısacası dünyanın büyük çoğunluğunun telekom altyapısı artık Huawei oldu.

 

“Serbest Piyasa Sosyalizmi”nin başarısı

Trump, işte dünyadaki bu gelişmeye karşı ABD’nin ürettiği bir “çözüm”dür: “Önce Amerika” diyen, kendisinin inşa ettiği serbest piyasa ekonomisine aykırı olarak gümrük duvarları ören, yani ithal edilen mallara yüksek vergi kesen, rakiplerine de müttefiklerine de ekonomik ambargo uygulayan, NATO’daki müttefiklerini ekonomik katkı payını artırması konusunda sıkıştıran, Ortadoğu’daki askeri varlığını Körfez ülkelerine finanse ettirmeye çalışan bir çözüm…

ABD’yi bu noktaya getiren, şu önemli verilerdir:

  1. Çin’in dünya ekonomisindeki payı satın alma gücü paritesine göre 2017’den itibaren ABD’yi geçti.
  2. “Ucuz ve kalitesiz Çin malları” lafı rafa kalktı. Yüksek teknoloji ihracatında Çin yüzde 28’le liderliğe otururken, ABD’nin ihraç ettiği yüksek teknoloji mallarının oranı yüzde 16’ya geriledi.
  3. Doların dünya ticaretinde payı düşmeye başladı: Komşular arasında ulusal paralarla ticaret eğilimi başladı, Çin liderliğinde yeni bir sepet paraya gidilmesi hazırlıkları yapılıyor.
  4. Atlantik, kapitalizmin 2008 krizinden hâlâ çıkamadı: ABD’nin “serbest piyasa kapitalizmi” gerilerken, Çin’in “serbest piyasa sosyalizmi” büyümeye ve kalkınmaya devam etti.
  5. Ekonominin ağırlık merkezi Atlantik’ten, Asya-Pasifik’e kaydı. Bununla paralel olarak Asya-Pasifik’in uluslararası sistemdeki siyasi etkisi hızla arttı.

 

Yeni ekonomik düzen

ABD emperyalizmi, şu dört sütun üzerinde yükselmiş ve kendi egemenliğindeki bir ekonomik düzeni kurmuştu: IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü ve Dolar.

Şimdi Çin bir yandan bu sütunlar içindeki payını ve ağırlığını artırmaya çalışıyor, bir yandan da karşısında alternatiflerini inşa ediyor: Altyapı yatırım fonu, BRICS Kalkınma Bankası, Asya Altyapı Yatırım bankası, ortak para/sepet para vb.

Yani Çin’in adım adım “yeni bir ekonomik düzen” inşa ettiği bir sürece girildi.

 

Savaşın cepheleri

İşte bu tabloyu okuyan ABD, Çin’e savaş açmış durumda:

  1. Stratejik planda ABD Çin’i güneydoğusundan Japonya-Güney Kore-Filipinler-Tayland yayı ile, Asya’yı ise geniş Hindistan-Avustralya-Japonya yayı ile kuşatmaya çalışıyor.
  2. ABD, Çin’in “Kuşak ve Yol İnisiyatifi”ni engelleyecek şekilde pozisyon almaya çalışıyor.
  3. Çin’in enerji ihtiyacına darbe vurmak için Ortadoğu’daki musluğu kontrolü altında tutmaya çalışıyor. (İran’a yaptırımlar da bu kapsamda okunabilir.)
  4. ABD Çin’e karşı gümrük vergisi ve yaptırım uyguluyor.

İşte Huawei Mali İşler Direktörü’nün Kanada’da gözaltına alınması da, son aylarda “insan hakları” temelinde Uygur meselesinin Batı tarafından sürekli kaşınması da bu çarpışma içinde okunabilecek gelişmelerdir.

Fakat nafile, yeni bir dünya kuruluyor!

Mehmet Ali Güller
Cumhuriyet Gazetesi
10 Aralık 2018

  1. #1 by mayk on 11/12/2018 - 13:55

    Abdnin boyle bir sistem dayatabilmesinin sebebi ilk nukleer silaha sahip olmasidir.
    Bu sistemin cokmesinin sebebi ise su anda Rusyanin askeri alanda Abdnin cok ilerisinde olmasidir. Bu sistem, 1944te kuruldu, ilk atom bombasi 1945te patlatildi diye itiraz edilebilir.
    Israil ne zaman kuruldu, Nato ne zaman kuruldu, ilk Sovyet atom bombasi ne zaman yapildi, bizde (sozde) “demokrasi”ye ne zaman gecildi,
    bunlar hep birbirine yakin tarihlerde oldu. Her 30-40 yilda bir dunyada onemli bir donusume rastliyoruz.

    2008 krizi niye oldu, kapitalizmde arada bir boyle krizler olur mu diyecegiz. Galiba Cin sinirsiz kredi vermekten vazgecti, ve bu da mortgage turev urunlerini etkiledi. Cin’in kredi vermemesi tam nasil olur bilemem, ama galiba dolara dayali tahvil urunleri almamasi gibi birsey olsa gerek. Cin boyle bir cesareti nasil gosterebilir, cunku arkasinda Rusyanin askeri destegi var. Su anda belki Abd ile kafa kafaya bir askeri guce sahiptir, ama 10 yil once belki boyle degildi.

    Once Amerika demek, ille de Cinden, Avrupadan, once Amerikaya oncelik vermek demek olmayabilir. Su ana kadar derin devleti besliyorduk, biz de kukla olarak besleniyorduk, artik derin devleti beslemiyoruz, hatta onu temizliyoruz, anlamina geliyor da olabilir. Mesela bababush ve mccainin aslinda idam edildikleri soyleniyor. Yani boyle laflar sizdiriliyor. Dogru da olabilir, ya da Abdyi yoneten guc imaj degistiriyor da olabilir. Abd nin devlet olarak kukla oldugu soylenebilir. Mesela israilin Abd savas gemisine saldirmasi, abd baskaninin da yardima gelenleri engellemesi Soner Polat’in bir yazisinda cok iyi bir sekilde anlatilmisti. Yani demek istiyorum ki Trump buyuk resimde dostumuz olabilir. Putine yapilan suclamalar Trumpa da yapiliyor. Tesaduf mu bu. Sonucta Abd ile Rusya jeopolitik anlamda tamamen zit kamplarda diye biliyoruz.

    • #2 by Ars Ivci (@Arsivci) on 11/12/2018 - 16:35

      Mayk, dediklerinden bir şey anlamadım. İyi noktalara temas etmiş olsan da;
      1- Klavyenin hızı beyninle karşılaştırıldığında çok yavaş,
      2- Az yerde çok şey anlatmaya çalışıyorsun.

      Bence yukarıda yazdıklarını biraz geliştir, daha uzun yaz, aradaki boşlukları doldurmaya çalış.

      Baba Bush 94, Mc Cain 82 yaşında öldü. Her ikisinin de idam edildiklerini (öldürüldüler demek istedin herhalde) iddia etmek gülünç. Her ikisi de savaş gazisiydi; ülkeleri için savaşmaktan korkmadıkları gibi, çocuklarına da çakma raporlar düzenlemediler (Bush), babalarının konumundan faydalanmayı reddettiler (McCain). Yiğidi öldür ama hakkını ver.

      Trump ne büyük ne de küçük resimde dostumuz ya da bölgemizdeki herhangi bir ülkenin dostu olabilir; emperyalizmden dost olmaz. ABD çıkarları doğrultusunda politika üretir ve yerine zamanına göre senin amaçlarınla uyuşursa onu dost sanırsın.

      • #3 by mayk2 on 11/12/2018 - 19:18

        2015te Yahooda Abd baskan adaylarinin kim olacagi tartisiliyordu. Cumhuriyetciler icinde JebBush aday yapilacak gibi haberler vardi. Ben imkansiz cunku Putin izin vermez diye “espri” yapmistim, ve begenilme orani yuksekti. Gercekten de aday olamadi. Bugun buna bakinca Alliance denen antiderindevlet izin vermedi diye yorumlayabiliriz. Ben de sozde anonim olarak yazarken aslinda fislenmis oldum. Ama “biz” daha gucluyuz diye o kadar da korkumuyorum. Eskiden illimunati kelimesini kullanmaya insanlar korkardi. Simdi ise coluk cocugun agzinda sakiz olmus. Yetkili agizlar da bu kelimeyi kullanmaz, komplo teorisi der gecer, ama mesela DeGaulle 50 kusur yil once bundan bahsediyor, ve CFRdan Illimuniatinin Amerikan dali diye bahsediyordu.

        Abdnin bircok yalani var. Bu yuzden Bush veya Mccainin yigit gaziler olduklari iddasi uydurulmus veya carpitilmis olabilir. Bush ailesinin 5 trilyonluk bir aile oldugunu kim bilir. Aydinlikta daha cok Global Researchten derleme bir Bush hikayesi vardi. Baya iyi bir yaziydi, ama dedebush’un once Nazileri destekledigini, ama sonra onlara savas actigini iddia ediyordu ki bu tam dogru degil. Abd Nazilerin kaybettigini gorunce Avrupayi Sovyetlere isgal ettirmemek icin bir cikartma yapti, bilimadamlarini topladi , Abdye goturdu, tepedeki Nazileri Arjantine goturdu (yani Hitler intihar etmedi), alt seviyedeki Nazi askerleri ise tel orguler icinde olume terketti.

        Vietnam savasinda tabutlar icinde yalnizca asker oluleri mi geliyordu. Ayni zamanda uyusturucu tasiniyordu. Afganistanin isgalinin temel sebeplerinden biri de budur.

        Bir link yolluyorum, BabaBush ve McCain’in idam edildiklerini iddia eden:

        https://www.disclosurenews.it/en/war-on-swift-after-bush-executed-ben-fulford/

        Bu kaynaga yuzde 50 guveniyorum. Yani birileri buna bilgi getiriyor, bu da yayinliyor.
        Bazi bariz hatalar ve celiskiler de var. Ama samimi oldugunu saniyorum.
        Esas kaynagi gostermiyorum, cunku ancak yarisini orada bedava/kayitsiz olarak okuyabilirsiniz.

        Bushlar elitler icinde yuksek bir yerde, ama en tepede degil. En tepede P2 locasi, Vatikan falan olabilir. Bu birkac yapidan olusan bir yapi midir, yoksa halka halka midir emin degilim. Bunlarin bir adi da kureselciler. Cin de kuresellesmeden yana, ama onun kastettigi kuresellesme bu fasistlerinkiyle ayni degil. Bir de “kuresel isinmaci” lar var, bunlar havayi kirletmeye ceza getirilmesini Paris anlasmasi olarak dayattilar. Bu hangi gruptur bilemiyorum, yani bizden mi yoksa karsi taraftan mi. Kuresel isinma bahanesiyle Abdde havaya ucaklarla toksik maddeler saliniyor, doga katlediliyor. Buna geoengineering deniyor. Hala var mi bilmiyorum. Trump’a guvenmeyeceksek bir sebep olarak bu konuda ilerleme olmamasini sayabiliriz.

        BenF 5 mayis saat 5te ogrenciler Macronu protesto edecek, arkasindan ordu onu devirecek diye bir idda ortaya atmisti. Galiba 6 ay gecikti bu plan. Belki 555K dan almisti bu tarihi. Olay ise simdilik dogruya yakin seyrediyor. Taviz verdigi halde protestolar devam ediyor. Mesele benzin zammi degil anlamadin mi (bu cumle tamamen espri kimse alinmasin). Ayni kisi Macron’un secilme oranini 66,06 olarak bir satanik sayi olmasini da hilenin bir ispati oldugunu iddia etti.

        ABD Marsa indi, inaniyor muyum. Olabilir. Sonucta inen omurgali bir canli yok. Atmosfer de bir avantaj olabilir. Ama Ay’a inilmesi kesin bir yalandi. Boyle bir seye niye ihtiyac duyulur. Sozde Ay’a inmenin 50. yili yaklasiyor. Bu tarihi olay kutlanmayacak mi, o zamandan beri hic ilerleme olmadi mi. Iste bunlar bilimden cok imaj meselesi. Tesla zor durumda olan, basma parayla degeri artirilan bir sirkettir.

        ABDnin emperyalist bir devlet olmasi.. Simdi bir dostunuzda olumcul bir virus vardir, ve size de bulastirma ihtimali vardir. O dostu artik dusman olarak mi gorurusunuz. Esas dusman oradaki virustur. Ama bu dusman elle tutulmaz, gozle gorulmez. Ya da dostunuzu degil de onun beynini dusman gormek te dogru degildir. Yani Abdnin duzgun bir devlet haline gelmeyeceginden o kadar da emin olmayalim. Nato bir derindevlet aygitidir. Trump emperyalist olsa Suriyeden cekilmeliyiz, Natoyu dagitirim der mi. Trump yaptiklarini Rusya ve Cin’le anlasmali olarak yapmaktadir. Bazi konularda da bilek guresi yapilmaktadir. Mesela Firat’in dogusu bir koz olarak elde tutulmaktadir. Derin devlete birakilsa buyuk israili kurmakta israr eder uzunvadede de olsa.

      • #4 by mayk2,9 on 11/12/2018 - 19:38

        (Bu yazinin onceki 2 kopyasini da yayinlamamanizi rica ediyorum, cunku linkte hata var.
        mayk 2 ve 2,5)
        2015te Yahooda Abd baskan adaylarinin kim olacagi tartisiliyordu. Cumhuriyetciler icinde JebBush aday yapilacak gibi haberler vardi. Ben imkansiz cunku Putin izin vermez diye “espri” yapmistim, ve begenilme orani yuksekti. Gercekten de aday olamadi. Bugun buna bakinca Alliance denen antiderindevlet izin vermedi diye yorumlayabiliriz. Ben de sozde anonim olarak yazarken aslinda fislenmis oldum. Ama “biz” daha gucluyuz diye o kadar da korkumuyorum. Eskiden illimunati kelimesini kullanmaya insanlar korkardi. Simdi ise coluk cocugun agzinda sakiz olmus. Yetkili agizlar da bu kelimeyi kullanmaz, komplo teorisi der gecer, ama mesela DeGaulle 50 kusur yil once bundan bahsediyor, ve CFRdan Illimuniatinin Amerikan dali diye bahsediyordu.
        Abdnin bircok yalani var. Bu yuzden Bush veya Mccainin yigit gaziler olduklari iddasi uydurulmus veya carpitilmis olabilir. Bush ailesinin 5 trilyonluk bir aile oldugunu kim bilir. Aydinlikta daha cok Global Researchten derleme bir Bush hikayesi vardi. Baya iyi bir yaziydi, ama dedebush’un once Nazileri destekledigini, ama sonra onlara savas actigini iddia ediyordu ki bu tam dogru degil. Abd Nazilerin kaybettigini gorunce Avrupayi Sovyetlere isgal ettirmemek icin bir cikartma yapti, bilimadamlarini topladi , Abdye goturdu, tepedeki Nazileri Arjantine goturdu (yani Hitler intihar etmedi), alt seviyedeki Nazi askerleri ise tel orguler icinde olume terketti.
        Vietnam savasinda tabutlar icinde yalnizca asker oluleri mi geliyordu. Ayni zamanda uyusturucu tasiniyordu. Afganistanin isgalinin temel sebeplerinden biri de budur.
        Bir link yolluyorum, BabaBush ve McCain’in idam edildiklerini iddia eden:
        https://www.disclosurenews.it/en/war-on-swift-after-bush-executed-ben-fulford/
        Bu kaynaga yuzde 50 guveniyorum. Yani birileri buna bilgi getiriyor, bu da yayinliyor.
        Bazi bariz hatalar ve celiskiler de var. Ama samimi oldugunu saniyorum.
        Esas kaynagi gostermiyorum, cunku ancak yarisini orada bedava/kayitsiz olarak okuyabilirsiniz.
        Bushlar elitler icinde yuksek bir yerde, ama en tepede degil. En tepede P2 locasi, Vatikan falan olabilir. Bu birkac yapidan olusan bir yapi midir, yoksa halka halka midir emin degilim. Bunlarin bir adi da kureselciler. Cin de kuresellesmeden yana, ama onun kastettigi kuresellesme bu fasistlerinkiyle ayni degil. Bir de “kuresel isinmaci” lar var, bunlar havayi kirletmeye ceza getirilmesini Paris anlasmasi olarak dayattilar. Bu hangi gruptur bilemiyorum, yani bizden mi yoksa karsi taraftan mi. Kuresel isinma bahanesiyle Abdde havaya ucaklarla toksik maddeler saliniyor, doga katlediliyor. Buna geoengineering deniyor. Hala var mi bilmiyorum. Trump’a guvenmeyeceksek bir sebep olarak bu konuda ilerleme olmamasini sayabiliriz.
        BenF 5 mayis saat 5te ogrenciler Macronu protesto edecek, arkasindan ordu onu devirecek diye bir idda ortaya atmisti. Galiba 6 ay gecikti bu plan. Belki 555K dan almisti bu tarihi. Olay ise simdilik dogruya yakin seyrediyor. Taviz verdigi halde protestolar devam ediyor. Mesele benzin zammi degil anlamadin mi (bu cumle tamamen espri kimse alinmasin). Ayni kisi Macron’un secilme oranini 66,06 olarak bir satanik sayi olmasini da hilenin bir ispati oldugunu iddia etti.
        ABD Marsa indi, inaniyor muyum. Olabilir. Sonucta inen omurgali bir canli yok. Atmosfer de bir avantaj olabilir. Ama Ay’a inilmesi kesin bir yalandi. Boyle bir seye niye ihtiyac duyulur. Sozde Ay’a inmenin 50. yili yaklasiyor. Bu tarihi olay kutlanmayacak mi, o zamandan beri hic ilerleme olmadi mi. Iste bunlar bilimden cok imaj meselesi. Tesla zor durumda olan, basma parayla degeri artirilan bir sirkettir.
        ABDnin emperyalist bir devlet olmasi.. Simdi bir dostunuzda olumcul bir virus vardir, ve size de bulastirma ihtimali vardir. O dostu artik dusman olarak mi gorurusunuz. Esas dusman oradaki virustur. Ama bu dusman elle tutulmaz, gozle gorulmez. Ya da dostunuzu degil de onun beynini dusman gormek te dogru degildir. Yani Abdnin duzgun bir devlet haline gelmeyeceginden o kadar da emin olmayalim. Nato bir derindevlet aygitidir. Trump emperyalist olsa Suriyeden cekilmeliyiz, Natoyu dagitirim der mi. Trump yaptiklarini Rusya ve Cin’le anlasmali olarak yapmaktadir. Bazi konularda da bilek guresi yapilmaktadir. Mesela Firat’in dogusu bir koz olarak elde tutulmaktadir. Derin devlete birakilsa buyuk israili kurmakta israr eder uzunvadede de olsa.

      • #5 by mayk2,99 on 11/12/2018 - 19:41

        (Bu yazinin onceki 3 kopyasini da yayinlamamanizi rica ediyorum, cunku linkte hata var.
        mayk 2 2,5 ve 2,9 sanirim bu sefer ki dogru )

        2015te Yahooda Abd baskan adaylarinin kim olacagi tartisiliyordu. Cumhuriyetciler icinde JebBush aday yapilacak gibi haberler vardi. Ben imkansiz cunku Putin izin vermez diye “espri” yapmistim, ve b$

        Abdnin bircok yalani var. Bu yuzden Bush veya Mccainin yigit gaziler olduklari iddasi uydurulmus veya carpitilmis olabilir. Bush ailesinin 5 trilyonluk bir aile oldugunu kim bilir. Aydinlikta daha c$

        Vietnam savasinda tabutlar icinde yalnizca asker oluleri mi geliyordu. Ayni zamanda uyusturucu tasiniyordu. Afganistanin isgalinin temel sebeplerinden biri de budur.

        Bir link yolluyorum, BabaBush ve McCain’in idam edildiklerini iddia eden:

        https://www.disclosurenews.it/en/war-on-swift-after-bush-executed-ben-fulford/

        Bu kaynaga yuzde 50 guveniyorum. Yani birileri buna bilgi getiriyor, bu da yayinliyor.
        Bazi bariz hatalar ve celiskiler de var. Ama samimi oldugunu saniyorum.
        Esas kaynagi gostermiyorum, cunku ancak yarisini orada bedava/kayitsiz olarak okuyabilirsiniz.

        Bushlar elitler icinde yuksek bir yerde, ama en tepede degil. En tepede P2 locasi, Vatikan falan olabilir. Bu birkac yapidan olusan bir yapi midir, yoksa halka halka midir emin degilim. Bunlarin bir$

        BenF 5 mayis saat 5te ogrenciler Macronu protesto edecek, arkasindan ordu onu devirecek diye bir idda ortaya atmisti. Galiba 6 ay gecikti bu plan. Belki 555K dan almisti bu tarihi. Olay ise simdilik$

        ABD Marsa indi, inaniyor muyum. Olabilir. Sonucta inen omurgali bir canli yok. Atmosfer de bir avantaj olabilir. Ama Ay’a inilmesi kesin bir yalandi. Boyle bir seye niye ihtiyac duyulur. Sozde Ay’a $

        ABDnin emperyalist bir devlet olmasi.. Simdi bir dostunuzda olumcul bir virus vardir, ve size de bulastirma ihtimali vardir. O dostu artik dusman olarak mi gorurusunuz. Esas dusman oradaki virustur.$

    • #6 by mayk-son on 11/12/2018 - 21:44

      SON DUZELTEM..umarim digerlerini silersiniz. spamci gibi gorunmek istemem. Ozur ve tesekur.
      Bu sefer duzlemis olacaktir umarim.
      ……………………………………………………………………………..

      2015te Yahooda Abd baskan adaylarinin kim olacagi tartisiliyordu. Cumhuriyetciler icinde JebBush aday yapilacak gibi haberler vardi. Ben imkansiz cunku Putin izin vermez diye “espri” yapmistim, ve begenilme orani yuksekti. Gercekten de aday olamadi. Bugun buna bakinca Alliance denen antiderindevlet izin vermedi diye yorumlayabiliriz. Ben de sozde anonim olarak yazarken aslinda fislenmis oldum. Ama “biz” daha gucluyuz diye o kadar da korkumuyorum. Eskiden illimunati kelimesini kullanmaya insanlar korkardi. Simdi ise coluk cocugun agzinda sakiz olmus. Yetkili agizlar da bu kelimeyi kullanmaz, komplo teorisi der gecer, ama mesela DeGaulle 50 kusur yil once bundan bahsediyor, ve CFRdan Illimuniatinin Amerikan dali diye bahsediyordu.
      Abdnin bircok yalani var. Bu yuzden Bush veya Mccainin yigit gaziler olduklari iddasi uydurulmus veya carpitilmis olabilir. Bush ailesinin 5 trilyonluk bir aile oldugunu kim bilir. Aydinlikta daha cok Global Researchten derleme bir Bush hikayesi vardi. Baya iyi bir yaziydi, ama dedebush’un once Nazileri destekledigini, ama sonra onlara savas actigini iddia ediyordu ki bu tam dogru degil. Abd Nazilerin kaybettigini gorunce Avrupayi Sovyetlere isgal ettirmemek icin bir cikartma yapti, bilimadamlarini topladi , Abdye goturdu, tepedeki Nazileri Arjantine goturdu (yani Hitler intihar etmedi), alt seviyedeki Nazi askerleri ise tel orguler icinde olume terketti.
      Vietnam savasinda tabutlar icinde yalnizca asker oluleri mi geliyordu. Ayni zamanda uyusturucu tasiniyordu. Afganistanin isgalinin temel sebeplerinden biri de budur.
      Bir link yolluyorum, BabaBush ve McCain’in idam edildiklerini iddia eden:
      https://www.disclosurenews.it/en/war-on-swift-after-bush-executed-ben-fulford/
      Bu kaynaga yuzde 50 guveniyorum. Yani birileri buna bilgi getiriyor, bu da yayinliyor.
      Bazi bariz hatalar ve celiskiler de var. Ama samimi oldugunu saniyorum.
      Esas kaynagi gostermiyorum, cunku ancak yarisini orada bedava/kayitsiz olarak okuyabilirsiniz.
      Bushlar elitler icinde yuksek bir yerde, ama en tepede degil. En tepede P2 locasi, Vatikan falan olabilir. Bu birkac yapidan olusan bir yapi midir, yoksa halka halka midir emin degilim. Bunlarin bir adi da kureselciler. Cin de kuresellesmeden yana, ama onun kastettigi kuresellesme bu fasistlerinkiyle ayni degil. Bir de “kuresel isinmaci” lar var, bunlar havayi kirletmeye ceza getirilmesini Paris anlasmasi olarak dayattilar. Bu hangi gruptur bilemiyorum, yani bizden mi yoksa karsi taraftan mi. Kuresel isinma bahanesiyle Abdde havaya ucaklarla toksik maddeler saliniyor, doga katlediliyor. Buna geoengineering deniyor. Hala var mi bilmiyorum. Trump’a guvenmeyeceksek bir sebep olarak bu konuda ilerleme olmamasini sayabiliriz.
      BenF 5 mayis saat 5te ogrenciler Macronu protesto edecek, arkasindan ordu onu devirecek diye bir idda ortaya atmisti. Galiba 6 ay gecikti bu plan. Belki 555K dan almisti bu tarihi. Olay ise simdilik dogruya yakin seyrediyor. Taviz verdigi halde protestolar devam ediyor. Mesele benzin zammi degil anlamadin mi (bu cumle tamamen espri kimse alinmasin). Ayni kisi Macron’un secilme oranini 66,06 olarak bir satanik sayi olmasini da hilenin bir ispati oldugunu iddia etti.
      ABD Marsa indi, inaniyor muyum. Olabilir. Sonucta inen omurgali bir canli yok. Atmosfer de bir avantaj olabilir. Ama Ay’a inilmesi kesin bir yalandi. Boyle bir seye niye ihtiyac duyulur. Sozde Ay’a inmenin 50. yili yaklasiyor. Bu tarihi olay kutlanmayacak mi, o zamandan beri hic ilerleme olmadi mi. Iste bunlar bilimden cok imaj meselesi. Tesla zor durumda olan, basma parayla degeri artirilan bir sirkettir.
      ABDnin emperyalist bir devlet olmasi.. Simdi bir dostunuzda olumcul bir virus vardir, ve size de bulastirma ihtimali vardir. O dostu artik dusman olarak mi gorurusunuz. Esas dusman oradaki virustur. Ama bu dusman elle tutulmaz, gozle gorulmez. Ya da dostunuzu degil de onun beynini dusman gormek te dogru degildir. Yani Abdnin duzgun bir devlet haline gelmeyeceginden o kadar da emin olmayalim. Nato bir derindevlet aygitidir. Trump emperyalist olsa Suriyeden cekilmeliyiz, Natoyu dagitirim der mi. Trump yaptiklarini Rusya ve Cin’le anlasmali olarak yapmaktadir. Bazi konularda da bilek guresi yapilmaktadir. Mesela Firat’in dogusu bir koz olarak elde tutulmaktadir. Derin devlete birakilsa buyuk israili kurmakta israr eder uzunvadede de olsa.

  2. #7 by mayk2,5 on 11/12/2018 - 19:31

    (Bu yazinin onceki kopyasini yayinlamamanizi rica ediyorum, cunku linkte hata var. )
    2015te Yahooda Abd baskan adaylarinin kim olacagi tartisiliyordu. Cumhuriyetciler icinde JebBush aday yapilacak gibi haberler vardi. Ben imkansiz cunku Putin izin vermez diye “espri” yapmistim, ve begenilme orani yuksekti. Gercekten de aday olamadi. Bugun buna bakinca Alliance denen antiderindevlet izin vermedi diye yorumlayabiliriz. Ben de sozde anonim olarak yazarken aslinda fislenmis oldum. Ama “biz” daha gucluyuz diye o kadar da korkumuyorum. Eskiden illimunati kelimesini kullanmaya insanlar korkardi. Simdi ise coluk cocugun agzinda sakiz olmus. Yetkili agizlar da bu kelimeyi kullanmaz, komplo teorisi der gecer, ama mesela DeGaulle 50 kusur yil once bundan bahsediyor, ve CFRdan Illimuniatinin Amerikan dali diye bahsediyordu.
    Abdnin bircok yalani var. Bu yuzden Bush veya Mccainin yigit gaziler olduklari iddasi uydurulmus veya carpitilmis olabilir. Bush ailesinin 5 trilyonluk bir aile oldugunu kim bilir. Aydinlikta daha cok Global Researchten derleme bir Bush hikayesi vardi. Baya iyi bir yaziydi, ama dedebush’un once Nazileri destekledigini, ama sonra onlara savas actigini iddia ediyordu ki bu tam dogru degil. Abd Nazilerin kaybettigini gorunce Avrupayi Sovyetlere isgal ettirmemek icin bir cikartma yapti, bilimadamlarini topladi , Abdye goturdu, tepedeki Nazileri Arjantine goturdu (yani Hitler intihar etmedi), alt seviyedeki Nazi askerleri ise tel orguler icinde olume terketti.
    Vietnam savasinda tabutlar icinde yalnizca asker oluleri mi geliyordu. Ayni zamanda uyusturucu tasiniyordu. Afganistanin isgalinin temel sebeplerinden biri de budur.
    Bir link yolluyorum, BabaBush ve McCain’in idam edildiklerini iddia eden:
    https://www.disclosurenews.it/en/war-on-swift-after-bush-executed-ben-fulford/
    Bu kaynaga yuzde 50 guveniyorum. Yani birileri buna bilgi getiriyor, bu da yayinliyor.
    Bazi bariz hatalar ve celiskiler de var. Ama samimi oldugunu saniyorum.
    Esas kaynagi gostermiyorum, cunku ancak yarisini orada bedava/kayitsiz olarak okuyabilirsiniz.
    Bushlar elitler icinde yuksek bir yerde, ama en tepede degil. En tepede P2 locasi, Vatikan falan olabilir. Bu birkac yapidan olusan bir yapi midir, yoksa halka halka midir emin degilim. Bunlarin bir adi da kureselciler. Cin de kuresellesmeden yana, ama onun kastettigi kuresellesme bu fasistlerinkiyle ayni degil. Bir de “kuresel isinmaci” lar var, bunlar havayi kirletmeye ceza getirilmesini Paris anlasmasi olarak dayattilar. Bu hangi gruptur bilemiyorum, yani bizden mi yoksa karsi taraftan mi. Kuresel isinma bahanesiyle Abdde havaya ucaklarla toksik maddeler saliniyor, doga katlediliyor. Buna geoengineering deniyor. Hala var mi bilmiyorum. Trump’a guvenmeyeceksek bir sebep olarak bu konuda ilerleme olmamasini sayabiliriz.
    BenF 5 mayis saat 5te ogrenciler Macronu protesto edecek, arkasindan ordu onu devirecek diye bir idda ortaya atmisti. Galiba 6 ay gecikti bu plan. Belki 555K dan almisti bu tarihi. Olay ise simdilik dogruya yakin seyrediyor. Taviz verdigi halde protestolar devam ediyor. Mesele benzin zammi degil anlamadin mi (bu cumle tamamen espri kimse alinmasin). Ayni kisi Macron’un secilme oranini 66,06 olarak bir satanik sayi olmasini da hilenin bir ispati oldugunu iddia etti.
    ABD Marsa indi, inaniyor muyum. Olabilir. Sonucta inen omurgali bir canli yok. Atmosfer de bir avantaj olabilir. Ama Ay’a inilmesi kesin bir yalandi. Boyle bir seye niye ihtiyac duyulur. Sozde Ay’a inmenin 50. yili yaklasiyor. Bu tarihi olay kutlanmayacak mi, o zamandan beri hic ilerleme olmadi mi. Iste bunlar bilimden cok imaj meselesi. Tesla zor durumda olan, basma parayla degeri artirilan bir sirkettir.
    ABDnin emperyalist bir devlet olmasi.. Simdi bir dostunuzda olumcul bir virus vardir, ve size de bulastirma ihtimali vardir. O dostu artik dusman olarak mi gorurusunuz. Esas dusman oradaki virustur. Ama bu dusman elle tutulmaz, gozle gorulmez. Ya da dostunuzu degil de onun beynini dusman gormek te dogru degildir. Yani Abdnin duzgun bir devlet haline gelmeyeceginden o kadar da emin olmayalim. Nato bir derindevlet aygitidir. Trump emperyalist olsa Suriyeden cekilmeliyiz, Natoyu dagitirim der mi. Trump yaptiklarini Rusya ve Cin’le anlasmali olarak yapmaktadir. Bazi konularda da bilek guresi yapilmaktadir. Mesela Firat’in dogusu bir koz olarak elde tutulmaktadir. Derin devlete birakilsa buyuk israili kurmakta israr eder uzunvadede de olsa.

Yorum bırakın