Göç konusunda Türkiye-Tunus farkı

Anımsarsınız, seçimden sonra İngiliz gazetesi TelegrafAvrupa, Erdoğan’ın zaferiyle rahat bir nefes aldı” demişti. Gazetenin Avrupa editörü James CrispBatılı liderlerin pek çoğu Erdoğan’ın seçilmesinden memnun. Çünkü bu koşullar altında, AB ile imzalanan göç anlaşması gözden geçirilmeyecek” demişti özetle (cumhuriyet.com.tr, 31.5.2023).

Bu değerlendirmeyi anımsatmamın nedeni AB üyesi Polonya’nın Cumhurbaşkanı Duda’nın AB’ye şu tepkisi: “AB Suriyeli göçmenleri kabul eden Türkiye’ye yardım etmek için milyarlarca avro harcarken, Ukrayna’dan milyonlarca göçmeni kabul eden Polonya’ya neden yardım etmek istemediklerini anlamıyorum” (Sputnik, 30 Haziran 2023).

O halde anlatalım:

Kişi başı 20 bin avro

Göç, AB’nin en önemli sorunlarının başında geliyor. AB ülkeleri bu sorun nedeniyle uzun zamandır müzakere yürütüyordu. O pazarlıklar sonuçlandı ve 8 Haziran’da, Polonya ve Macaristan’ın itirazına karşın nitelikli çoğunlukla alınan kararla, tüm AB ülkeleri yeni göç ve iltica kuralları üzerinde anlaştı.

Bu kurallar şöyle:

– Güvenli görülen ülkelerden gelen düzensiz göçmenler, AB üyesi ülkenin sınırını geçtikten sonra, buralarda kurulacak “ilk kabul merkezlerinde” iltica işleminden geçecek.

– İlk kabul merkezindeki iltica başvurusu 3 ay içinde sonuçlandırılacak, kabul edilmeyenler hızla ülkelerine gönderilecek.

Sığınmacıları kabul etmeyen üye ülkeler, kişi başına ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeyecek.

– Yılda ilk etapta en fazla 30 bin sığınmacı kabul edilecek.

– Sığınmacıların başvurusunun değerlendirilmesi için üst sınır 6 ay olacak.

AB’den Tunus’a para teklifi

Karara karşı çıkan Polonya ise hem AB’nin göç politikasını eleştirdi hem de Almanya’nın “dayanışma” çağrısına tepki gösterdi. Parlamentoda konuşan Polonya Başbakanı Morawiecki “Bize II. Dünya Savaşı tazminatı ödemesi gereken Almanya, bizi dayanışmaya çağırma cüretini göstermemelidir” dedi (Sputnik, 15.6.2023).

Bu arada AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, beraberinde İtalya ve Hollanda başbakanlarıyla Tunus’u ziyaret etti ve “göçle mücadele” konusunu görüştü. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, göçmenlerin Avrupa kıyısına ulaşmaması için Tunus’a para teklif edeceklerini açıkladı.

AB heyetinin ve Fransa’nın o açıklamasının ardından, Fransa ve Almanya İçişleri Bakanları Tunus’u ziyaret ettiler. Ancak Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said net bir şekilde muhataplarına “Avrupa sınırlarının bekçiliğini yapmayacağız” dedi (Xinhua, 20.6.2023).

“Tampon Ülke”

Evet, Tunus Avrupa sınırlarının bekçiliğini kabul etmedi ama ne acı ki AKP iktidarı etti.

AKP hükümetinin AB’yle fon karşılığı imzaladığı “Geri Kabul Anlaşması” ile Türkiye “göçmen deposu” yapıldı, Avrupa’nın “tamponu” haline getirildi. (Ayrıntılar için bkz. Tampon Ülke, Kırmızı Kedi, 2021).

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım 2016’da “Türkiye olmasa mülteciler Avrupa’yı istila edecek” diyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan da 2019’da yaptığı açıklamada, “Avrupa’nın huzurunu, 4 milyon sığınmacıyı Türkiye’de tutmalarına” bağlıyordu.

“Avrupa’nın istilasını önleyen”, “Avrupa’nın huzurunu düşünen” Erdoğan’ın seçim zaferiyle Avrupalı liderler rahat bir nefes almasın da, kim alsın!

Mehmet Ali Güller
Cumhuriyet Gazetesi
1 Temmuz 2023

  1. Yakup KILIÇKAPLAN adlı kullanıcının avatarı

    #1 by Yakup KILIÇKAPLAN on 02/07/2023 - 11:57

    Evet,Avrupa Erdoğan’la anlaşarak bir ifadeye göre 4 milyon,bir ifadeye göre 13 milyon göçmeni ülkede tutuyor.Ve Erdoğan bunları göndermeyeceğiz diye bağıra,bağıra ifade ediyor.Avrupa’dan alacağı 3 milyar avro için kendi ülkesinin huzurunu hiçe sayıyor.
    Özellikle Suriye’ li göçmenler tam bir aymazlık içinde ülkenin her köşesinde iğrenç bir tablo oluşturuyor.
    Bu kitlenin beyin takımını Avrupa seçerek almış.Aynı şekilde ABD Afganları almış.Küspe takımı bize kalmış.Bu insanlara,sağlık bedava,ilaç bedava,okul bedava,iş yeri açmak bedava,oda yetmezmiş gibi birde maaş veriyor.Şimdi bu insanlar Suriye ye geri dönermi.
    Bayramda ülkelerine giden 10 binlerce Suriyeli geri dönüp burada bedava yaşamaya devam ediyor.Akıl alır gibi değil.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın