GLADYO’YA OPERASYON MU, İSTİHBARAT DEVLETİ İNŞASI MI?

Erdoğan’ın “millet 30 Mart’ta bize paralel yapıyla mücadele edin talimatı verdi” dediği günün sabahında, Adana’da F tipi yapıya yönelik ilk operasyon başladı.

Elbette F tipi yapıya operasyon yapılmalıdır, yapanın eli tutulmalıdır. Ancak operasyon sahibinin, operasyonla elde etmek istediklerine de izin verilmemelidir!

AKP DE CEMAAT DE GLADYO’DUR!

AKP Hükümeti’nin F tipi yapıya operasyonlarını öncelikle doğru değerlendirmeliyiz.

Bu, AKP hükümetinin Gladyo’ya karşı operasyonu değildir. Zira böyle koyarsak AKP’yi meşru bir hükümet ve Gladyo’yu da Cemaat’ten ibaret saymış oluruz.

Bu durumda soru şu olur: Erdoğan hükümeti Gladyo değil mi?

Hatta bu tablo böyle okunduğunda, yani “AKP Gladyo’ya operasyon yapıyor” sanıldığında, bu, hükümetin ABD’ye de operasyon yaptığı sonucunu doğurur ki, gerçeklikle hiç ilgisi yoktur!

AKP’nin kendisi Gladyo’dur ve temel yasa yürürlüktedir: Gladyo iktidardadır, muhalefette değil!

Bu nedenle gerçekte olan esas olarak şudur: AKP hükümeti, Cemaat’e operasyon yapıyor. Her ikisi de Gladyo’nun parçasıdır. Aralarındaki çelişme birincisi ABD’nin araçlarını birbirine karşı sopa olarak kullanmasından ve ikincisi de “iktidar paylaşılamaz” genel ilkesinden kaynaklanmaktadır.

OPERASYON İÇİNDE OPERASYON

Bugün MİT yasası TBMM Genel Kurulu’na geliyor ve olan bitenin toplamda bu yasanın hedefleriyle ilgisi vardır: AKP bir istihbarat devleti inşa ediyor!

İstihbarat, bugüne kadar, çok daha önce devlet kurumlarına sızmış olan Cemaat’in tekelindeydi ancak Erdoğan güçlendikçe o yetkiyi istedi, güçlendikçe o yetkinin tek sahibi olmaya çalıştı.

AKP’nin Cemaat’e operasyonunun asıl hedefi, işte bu istihbarat devletini tek başına inşa etmektir.

Cemaat’e operasyon diyerek çıkarılan internet yasaları, TİB yasaları, HSYK yasaları bu gerçeğin birinci olgusudur. AKP “Cemaat’in yüzbinleri yasadışı kayıt etmesiyle mücadele ediyoruz” derken, TİB’e mahkeme iznine gerek kalmadan tüm Türkiye vatandaşlarını kayıt altına alma yetkisi veriyor.

İkinci olgu ise şudur: AKP Cemaat’e operasyon yaparken, kurumlarda kalan son milli unsurları da temizlemektedir. 10 bin polisin tamamı Gladyo olmadığı gibi, MİT TIR’ı olayından sonra görev yeri değiştirilen jandarma istihbaratçılarının tamamı da Gladyo değildir.

Ve hatta AK Medya’nın manşetlerden hedef aldığı kapıcılar da Gladyo değildir!

ÇELİŞMENİN SÜRMESİ HALKIN YARARINA

Peki, ne yapılmalı?

Elbette AKP’nin bugüne kadar devlet kurumlarına sızmış ve yasadışı işler yapmış F tipi yapıya karşı operasyon yapmasına karşı çıkılmamalıdır, eli tutulmamalıdır.

Zira AKP ile Cemaat arasındaki çelişme ve çatışma, Türkiye’nin yararınadır, yararlanılmalıdır.

Ama görevimiz bu çelişmeyi çözmek olmamalıdır; çelişmenin çözülmesi sistemin yararınadır, sürmesi ise halkın çıkarınadır!

Çelişmenin taraflarından birine tam destek vermek yerine, istihbarat devleti inşasına karşı mücadele edilmelidir!

Zira Amerikan Gladyo’sunun asıl böyle bir devlete, yani istihbarat devletine, bölgede jandarmalık yapacak bir karakol devletine ihtiyacı vardır!

A tipi Türkiye Gladyo’sunun Suriye ve Açılım başarısı, ancak böyle bir devlet inşa edebilmesinden geçmektedir!

Mehmet Ali Güller
Aydınlık Gazetesi
9 Nisan 2014

  1. Yorum bırakın

Yorum bırakın