Çin ile Hindistan arasındaki sınır sorununun iki ülkeyi karşı karşıya getirmesi ABD’yi oldukça memnun ediyor. Geçen hafta iki ülke askerlerinin sınır hattında çatışması ve 20 Hint askerinin ölümü, ABD için bulunmaz fırsattı…
Hindistan Çin’le ne kadar karşı karşıya gelirse, o kadar ABD’ye yanaşacak; Washington’un hesabı ve isteği bu….
Hindistan’ın ABD’nin yanında olması ise hızla küresel liderliğe yükselen Çin’i durdurabilmesi ya da dengeleyebilmesi demektir…
ABD’NİN HİNT-PASİFİK STRATEJİSİ
Nitekim ABD tüm stratejik planlamasını buna göre yapmaktadır:
1. ABD “Asya-Pasifik stratejisini”, Haziran 2019’da “Hint-Pasifik stratejisi” diye güncelledi.
2. ABD Çin’e karşı ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya dörtlüsünden oluşan bir cephe inşa etmeye çalışıyor.
3. ABD dört yeni katılımla, G-7’yi G-11’e dönüştürmek istiyor. O dört ülke Hindistan, Avustralya, Güney Kore ve Rusya. ABD’nin amacı G-11ile Çin’i yalnızlaştırmak. Rusya bu nedenle G-11’e itiraz etti.
BEIJİNG VE MOSKOVA’NIN ŞİÖ VE BRICS HAMLESİ
Aslında hem Beijing hem de Moskova, ABD’nin Hindistan’ı “geni Batı” içine dahil etmeye çalıştığını uzun süredir biliyordu. Yıllardır süren Hindistan-Pakistan sorununu da ABD bu amaçla değerlendirmeye çalışıyordu.
ABD ayrıca Çin’in Hindistan’la tarihi sınır sorununun bulunmasını ve Hindistan-Pakistan sorunlarında Çin’in Pakistan’ın yanında konumlanmasını da Hindistan’ı yanına çekebilmenin fırsatları olarak görüyor ve değerlendirmeye çalışıyordu.
Ancak Beijing ve Moskova, 21. yüzyılda ABD’nin planlamalarını boşa çıkaran önemli diplomatik hamleler yaptılar; Hindistan’ı, Pakistan’la birlikte Şanghay İşbirliği Örgütü’ne aldılar; diğer yandan Hindistan’la BRICS’te buluştular…
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS dev bir ekonomik topluluk haline geldi…
HİNDİSTAN ABD’YLE DEĞİL, ÇİN’LE BÜYÜR
İçte ABD 20 yıla dayanan bu gelişmeyi tersine çevirmenin aracı olarak görüyor Çin-Hindistan sınır sorununu…
Hindistan’ı ŞİÖ’den ve BRICS’ten koparmak ve ABD’nin Çin’e karşı oluşturduğu platformlara dahil etmek, ABD’nin en kritik önemdeki hedefidir…
Şundan:
ABD’nin “büyük rekabet” içerisinde Çin’e karşı şansı gittikçe azalıyor. Büyüyen ve küresel liderliği almaya hazırlanan Çin’i, ABD ancak Çin kadar nüfusu olan ve ekonomisi hızlı gelişme potansiyeli taşıyan Hindistan’la dengeleyebilir…
Hindistan’ın ABD’nin bu büyük oyununa alet olup olmaması sadece Hint-Pasifik bölgesini değil, tüm dünyayı etkileyecek.
Ancak Hindistan’ın ABD’yle hareket etmesi, son tahlilde Hindistan’a bir kazanç sağlamayacak. Zira Hindistan Asya’da, ŞİÖ’de, BRICS’te Çin ve Rusya’yla birlikte hareket ettiği için hızla gelişmektedir…
Yani Hindistan’ın ABD’yle değil Çin’le büyüdüğü ve büyüyeceği en önemli gerçekliktir.
ASYA YÜZYILI, ÇİN-HİNDİSTAN-RUSYA İTTİFAKIYLA GERÇEKLEŞİR
O nedenle Hindistan çok dikkatli hareket etmelidir. ŞİÖ ve BRICS birlikteliklerinden vazgeçmesi Delhi için büyük kayıp olur…
Çin ve Rusya da, Asya devi Hindistan’ı ABD’nin yanına itmemenin koşullarını oluşturmaya çalışmalıdır.
Çin, Hindistan ve Rusya üçlüsünün işbirliği ve ittifakı, Asya Yüzyılının gerçekleştirmenin biricik yolu ve güvencesidir.
Mehmet Ali Güller
CRI Türk
23 Haziran 2020
#1 by puma on 24/06/2020 - 07:48
Yeni ipek yolu haritasina baktim. Hindistan’in bu yoldaki tek baglantisi Kalkuta limani gibi goruluyor. Yani bu zayif bir bag gibi. Hem Hindistan’i da projeye dahil etmek, hem de Hindistan’in projeye ihanet etmesi durumunda alternatif bulmanin kolay olmasi istenmis gibi.
Hindistan ABDnin kuklasi olmasa da samar oglani olmus gibidir. Mesela Hindistan ABDnin gdolu tohumlarindan ve asilarinan buyuk zarar gormusutur. Hindistanin kendi icindeki fasizm boyle seylere olanak sagliyor heralde. Ama Hindistan’in elitleri Cin’le sinir sorunu var diye Asya’dan kopalim demezler heralde. Cin’le Hindistan arasindaki kanli savasta silah bile kullanilmamis galiba, ucunda civi olan sopalar kullanilmis, cunku savas olmasin diye silah verilmiyor. Burdan bence kimse bir medet ummaz. Hindistan s400 aliyor, belki aktive de etmistir, ve Rusya ile beraber askeri teknoloji uretiyorlar. Yani askeri anlamda ABDden cok Rusyaya yakindir, bu durumda ABDnin kuklasi olmasi uzak ihtimal.
ABD Cin’e karsi bir kotuluk dusunuyorsa bunu nasil yapar, mesela ABDdeki cinli ogrencilere ya da is adamlarina karsi birseyler yapar. Bence yeni ABD eskisi kadar saldirgan olmayacak. Mesela ABD Hindistanda askeri us elde etse, bununlar Cin ve Rusyayi fuzelerle tehdit edebilir mi, zor, cunku Rusyanin kritik yerlesim yerleri en batida, Cin’inki en doguda, Hindistan’a uzak, komsu bile olsalar. Hindistanla nasil bir iliski icinde olabilir, mesela der ki dolari terk etme, karsiliginda sizin elitlerinize bazi imtiyazlar taniyalim, ya da size koronaasisini indirimli satalim.
#2 by Dr. Murat Aygen on 24/06/2020 - 08:33
AMERiKAN emperyalizmi ülkeleri bölmez, parçalamaz, birbirine çatmaz amma «emrindeki adam sayısı kadar memleket yaratmak» mecbûriyetindedir [bkz: Mümtaz Soysal, «Ürdün’deki Temel Dâva» (3 sütun üzerine) başlıklı Haftanın Bıraktıkları köşesi yazısı, Yeni İstanbul gzt., Sahibi Yeni İstanbul Neşriyat Ltd. Şirketi Sahiplerinden Habib Edib – TÖREHAN, Neşriyatı fiilen idare eden Yazı İşleri Müdürü Metin Doğanalp, Yıl 8 ─ Sayı 2682, 05 Mayıs 1957 ─ Pazar, Basıldığı Yer Yeni İstanbul Neşriyat Limited Şirketi Matbaası Beyoğlu Müellif Caddesi 6-8, s.2].
#3 by puma2 on 25/06/2020 - 00:00
Bir de, kriterimiz, ABDye yarayacak olup olmamasi olmamali. Trump yeniden secilecek, ABDye yarayacak, ama dunyaya da yarayacak.