Yeni dalga

ABD, Almanya ve Fransa’da, son 10 günde, “yeni bir dalganın işareti” olarak yorumlayabileceğimiz eylemler yapıldı.

Üç ülkede de eylemciler ülkelerinin Ukrayna’da izlediği politikayı protesto ettiler ve Ukrayna’ya silah gönderilmesine karşı çıktılar.

WASHINGTON’DA ‘SAVAŞ MAKİNESİNE KARŞI ÖFKE’ MİTİNGİ

ABD’nin başkenti Washington DC’de, “Savaş Makinesine Karşı Öfke” mitingi düzenlendi.

ABD başkanlık seçimlerinde aday adayı olmuş eski senatörler Ron Paul, Dennis Kucinich, eski Temsilciler Meclisi üyesi Tulsi Gabbard, eski dışişleri sözcüleri, siyasetçiler, gazeteciler dahil, kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin de katıldığı mitingde, ABD Başkanı Joe Biden, savaşı körükleyerek dünyayı “nükleer holokostun” eşiğine getirmekle suçlandı.

Rusya bayrağının da taşındığı mitingde, eylemcilerin iki temel talebi oldu: Ukrayna’ya silah tedariki durdurulmalı ve Rusya ile müzakere edilmeli.

Mitingdeki konuşmalara bakacak olursak…

Demokrat Parti’den iki kez başkan aday adayı olan Kucinich, ABD yönetiminin Kuzey Akım boru hattını havaya uçurarak yasadışı ve anayasaya aykırı yöntemler kullandığını, milyonlarca insanın enerji kaynağını yok ederek karşılığında Avrupa’ya 6 kat fiyatına enerji sattığını belirtti.

Kucinich, “Kongre, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve bir sonraki seçimde Amerikan halkı size hesap sorana kadar durmayacağız” dedi.

PENTAGON BÜTÇESİ KISILMALI, FED BİTİRİLMELİ

2020’de başkan aday adayı olan eski Temsilciler Meclisi üyesi Tulsi Gabbard, konuşmasında özetle “bu savaş kazanılamaz, nükleer holokost (soykırım) olur” mesajı verdi.

Daha önce Yeşil Parti’nin başkan adayı olan Dr. Jill Stein, Pentagon’un bütçesinin kısılmasını savundu: “Bu öldürücü askeri harcamalar, burada içeride umutsuzca ihtiyaç duyulan kaynakları tüketiyor: Her yıl sağlık sigortası olmadığı için ölen 70 bin kişi; her gece sokakta yatan yarım milyon evsiz, üniversite harçlarını ödeme bataklığında debelenen 33 milyon kişi, sağlık harcaması borçlarıyla cebelleşen 100 milyon kişi, 22 milyon yoksul çocuk ve daha nicesi var.”

ABD başkan adaylarından Ron Poul ise “savaşı durdurmanın en basit yolunun Fed’i (Amerikan Federal Rezerv (Merkez) Bankası) bitirmek olduğunu” savundu.

Eylemin ardından bir grup, Ukrayna’yı fonlamayı durdurmak, Rusya ile barış müzakeresi yapmak ve NATO’yu dağıtmak dahil 10 talepten oluşan bir listeyi ABD Başkanı Biden‘a iletmek üzere Beyaz Saray’a yürüdü.

ALMANLAR: AMERİKALI, EVİNE GİT

Almanya’nın başkenti Berlin’de Sol Parti üyesi Sahra Wagenknecht ile Almanya için Alternatif Partisi üyelerinin çağrısıyla sokağa çıkan Almanlar, hükümetlerinin Ukrayna’ya silah yardımı yapmasını protesto etti. Protestocular, “silah yerine diplomasi” ve İkinci Dünya Savaşı’na atfen “Alman silahları yine Rusları ve Ukraynalıları öldürüyor” yazılı pankartlar taşıdı.

Wagenknecht bir süre önce Ukrayna’ya silah yardımı yapılmasına son verilmesini ve müzakere sürecinin başlatılmasını isteyen bir imza kampanyası başlatmıştı ve 1 milyona yakın imza toplamıştı.

Almanya’daki bir başka eylemin adresi ise ünlü Ramstein Hava Üssü’ydü. Üssün önünde toplanan 2500 kişi, “Amerikalı, evine git” sloganı atarak, üssün kapatılmasını istedi. Protestocular, bir an önce barış görüşmelerinin başlatılmasını savundu. ABD’deki gibi burada da Rusya bayrağının taşınması dikkat çekiciydi.

FRANSA’DA NATO VE AB KARŞITI EYLEMLER

Franda’da başkent Paris başta bir çok bölgede protesto eylemleri vardı.

Florian Philippot liderliğindeki Les Patriotes Partisi’nin düzenlediği “Barış için Milli Yürüyüş” adlı eyleme 10 bin kişi katıldı.

“Macron defol!” sloganının atıldığı ve NATO ile AB bayraklarının yakıldığı eylemde, Fransa’nın hem NATO’dan hem AB’den çıkması savunuldu, Ukrayna’ya silah sağlanmasının durdurulması istendi.

Öte yandan Fransız silah üreticisi Necter’in fabrikalarının bulunduğu pek çok kentte, “Ukrayna’ya silah gönderilmesini protesto” eylemleri düzenlendi.

BARIŞ MASASI ŞARTLARI OLGUNLAŞIYOR

Başta da belirttiğimiz gibi ABD, Almanya ve Fransa’da yapılan bu eylemleri, “yeni bir dalganın işareti olarak” yorumlayabiliriz.

Zira üç ülkede de halk, yönetimlerinin Ukrayna’da izlediği siyasetten gün geçtikçe daha çok zarar görmeye başladı. Özellikle Avrupalılar, ciddi bir ekonomik krizle ve enflasyonla boğuşuyor.

ABD’de de zenginlerle yoksullar arasındaki makasın gittikçe açılmaya başlaması, halk açısından savaşa ayrılan bütçenin daha fazla sorgulanmasına yol açıyor. Gün geçtikçe daha çok siyasetçi ve aydın, ABD’nin savaş yerine sağlığa kaynak ayırması gerektiğine dikkat çekiyor.

Tablo böyle olunca, Batı başkentlerinde Ukrayna’da barış masası kurulması talepleri daha çok ve daha güçlü seslendirilmeye başladı.

Çin’in Ukrayna savaşına 12 maddelik barış planı önermesi de, Avrupa’daki barış yanlılarının politika arenasına daha çok ağırlık koymasını kolaylaştıracak bir konjonktür oluşturacaktır.

Mehmet Ali Güller
CRI Türk
28 Şubat 2023

Reklam
  1. Yorum bırakın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: