Amerikancı dedikleri Sisi doları terketti!

AKP Hükümeti’nden başlayarak liberal sola kadar uzanan geniş bir çevre, Mısır’da 25 Ocak 2011’de yapılana “devrim” fakat 30 Haziran 2013’te yapılana “darbe” demektedir!

Oysa ikisinde de aynı halk meydanlardaydı, aynı halk örgütleri ve partiler değişime önderlik ediyordu…

Birine devrim diğerine darbe denilmesini sağlayan tek parametre Mısır Ordusu’nun rolü mü? Yani Mısır Ordusu 25 Ocak 2013 günü halkın kararlılığı nedeniyle halkla birleşmeyip halka karşı çıksaydı, hatta kurşun sıksaydı, halkı katletseydi daha mı iyi olacaktı? O zaman da “şanlı direniş” mi denilecekti?

DEVRİMLER İNİŞLİ ÇIKIŞLI OLUR

Biz bu köşede hem 25 Ocak’a hem de 30 Haziran’a devrim dedik. Zira ikisi de 2002’den itibaren yükselen Mısır Halk Hareketi’nin sonuçlarıydı, İlkinde Mısır halkı 30 yıllık diktatörü yıktı, ikincisinde de devrimi çalmaya kalkan İhvan diktatörlüğünü…

Burası önemli, özetleyelim: Halk Hareketi’nin 25 Ocak 2011 öncesinde Müberak‘i devirme potansiyeli ortaya çıkınca ABD yönetimi zorunlu olarak “Mübarek’i verip rejimi kurtarma” yolunu seçti. Bu aşamada ABD sonradan ayrıntıları da ortaya çıkan İhvan’la bir dizi görüşmeler yaptı. İhvan önce soğuk baktığı alanlara çıktı, ardından da en örgütlü yapı olmasının avantajıyla Mısır halkının devrimini çaldı.

30 Haziran, işte o çalınan 25 Ocak devrimini kurtarma devrimiydi!

Halk hareketleri zaten böyledir; inişli çıkışlı olur, yükselmeler, geri çekilmeler olur.

30 OCAK AMERİKANCI DARBE DEĞİL!

AKP Hükümeti’nin 30 Haziran’a “darbe” demesi anlaşılır, zira yıkılan sadece Mısır’da bir parti ve yönetim değil, AKP’nin de içinde yer aldığı İhvan cephesiydi!

İhvan’ı Suriye’de rejime ortak yapabilmek için Esad‘ı önce kardeş ilan edenlerin, olmayınca komşusuna düşmanlık yapanların Mısır takıntısı bu nedenle anlaşılır. Fakat Mısır Ordusu’nun Mısır halkına kurşun sıkmamasına ve onunla birleşmesine liberal çevrelerin “darbe” demesi anlaşılmaz!

Daha anlaşılmazı da bu iki kesimin ortak bir tutumla, olana “darbe” demekle yetinmeyip, bir de “Amerikancı darbe” etiketi yapıştırmaya kalkmasıdır!

MISIR İLE RUSYA’NIN TARİHİ ANLAŞMASI

Her neyse, tüm bu bilinenleri ve bu köşede daha önce de işlediklerimizi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Mısır ziyareti nedeniyle anımsattık. Şundan:

Putin ile Mısır Devlet Başkanı Sisi‘nin (Eski Genelkurmay Başkanı) imzaladığı bir dizi anlaşma, sadece iki ülke için değil, hatta sadece Ortadoğu ve Doğu Akdeniz için de değil, dünya açısından büyük öneme sahiptir!

Nükleer santral, askeri destek gibi konuları bir kenara bırakalım, sadece şu ikisi bile çok büyük önemdedir:

1) Mısır ve Rusya doları terkediyor! İki ülke karşılıklı ticaretinde kendi milli paralarını kullanacaklar.

2) Mısır ile Avrasya Ekonomik Birliği, yani Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ermenistan, Serbest Ticaret Bölgesi kurma kararı aldı!

Ve bir diğer önemlisi de, Kahire yönetiminin tutum ilan edip, “Suriye’de Rusya’yla aynı noktadayız” demesiydi!

DEVRİMİN DİNAMİĞİ ESASTIR

Artık şöyle sormalıyız: Suriye konusunda ABD ile değil Rusya ile aynı pozisyonda olduğunu ilan eden, Rusya’yla Serbest Ticaret Bölgesi kurmaya yönelen, ikili ticaretinde doları terkeden bir yönetim, nasıl Amerikancı olabilir?

Dünyada çok değil, Mısır büyüklüğünde 10 devlet böyle “Amerikancılık” yapsa, ABD devleti ağır hasar alır!

Bitirirken belirtelim: Bu tablo Sisi’nin şahsi başarısı değildir, hatta Sisi farklı koşullarda çok daha farklı bir tutum da alabilirdi. Bu tablonun asıl sahibi 25 Ocak ve 30 Haziran devrimini yapan Mısır halkıdır. O halkın öncü örgütleri önce Sisi’nin komuta ettiği silahların kendisine doğrultulmasına engel olmuş, ardından da Sisi’yi devrimin bu aşamasının rotasına sokmuştur!

Kuşkusuz ABD bölgedeki çıkarları için bastıracaktır, zaten karşı devrimci hamleler için fırsat kollamaktadır. Önemli olan devrimi arasız ve sürekli kılabilmektir, yenileyebilmektir, genç ve canlı tutu tutabilmektir ve elbette ilerletebilmektir!

Mehmet Ali Güller
Aydınlık Gazetesi
12 Şubat 2015

  1. Yorum bırakın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: