Org. Hulusi Akar ve NATO

NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Konferansı dün İstanbul’da yapıldı. Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar‘ın hem konferansın açılışında yaptığı konuşmada, hem de sonrasında NATO Askeri Komite Başkanı Org. Petr Pavel ile birlikte yaptığı basın toplantısında, önemli mesajlar vardı:

1) Org. Akar NATO’nun güney ve doğu kanadının tehdit ve zorluklarla karşı karşıya olduğunu savundu: Irak, Suriye ve Ukrayna!

2) Org. Akar Suriye ve Irak’taki krizin daha kapsamlı ve karmaşık bir sorun haline dönüşmeye başladığını belirterek, “eğer bizler şu anda bu tehditlere bir cevap vermeyecek olursak, kendimizi çok daha ciddi problemlerle karşı karşıya bulabiliriz” dedi.

3) Org. Akar, PKK terör örgütünün Irak ve Suriye’deki durumdan faydalandığını ve uluslararası camianın gözünde meşruiyet kazanmaya çalıştığını belirtti. Genelkurmay Başkanı, NATO ve müttefiklerinin Türkiye’nin terörle mücadelesine vediği tam desteği memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

ORG. ÖZEL’İN ÇİZGİSİ

Org. Akar‘ın açıklamaları, selefi Org. Necdet Özel‘in çizgisini sürdürdüğünü göstermektedir. Org. Özel de “Savunma ve Havacılık Dergisi”nde yaptığı uzun ve kapsamlı değerlendirmede, İran, Irak ve Suriye’yi Türkiye için tehdit saymıştı. Hatta Rusya’yı da Ukrayna krizinden hareketle konvansiyonel tehdit kapsamında değerlendirmişti.

Org. Özel bu tehditlere uygun olarak da “savunma konsepti”nden “güvenlik konseptine” geçilmesini uygun görmekteydi.

Org. Özel‘in bu açıklamasından bir süre önce NATO Zirvesi’nde zaten bu konsept değişikliği ele alınmış ve kabul edilmişti. Kaldı ki NATO’nun Esnek Mukabele Gücü gibi birimler kurma kararı da, bu konsept değişikliği nedeniyleydi.

O dönem Kara Kuvvetleri Komutanı olan Org. Akar, konsept değişikliğinin gerekçelerini “Savunma ve Havacılık Dergisi”nde etraflı olarak anlatmıştı.

STRATEJİK HATA

Dün Org. Özel‘in, bugün de Org. Akar‘ın Irak, Suriye ve Ukrayna’yı tehdit olarak görmesi stratejik hatadır.

Irak, Suriye ve Ukrayna, NATO’nun güney ve doğu kanadı için tehdit değildir. Tersine NATO Irak, Suriye ve Ukrayna için tehdittir.

Ayrıca Irak ve Suriye, PKK ve IŞİD terörünün kaynağı değildir. Bu tehditlerin birincisinin büyümesinin, ikincisinin de ortaya çıkmasının nedeni doğrudan ABD ve NATO’dur.

Dahas PKK ve IŞİD, Türkiye için olduğu gibi, Irak ve Suriye için de tehdittir.

PKK’nin “uluslararası meşruiyet kazanabilmesini” kolaylaştıran ise Irak ve Suriye değil, ABD ve AB’dir, Türkiye’nin NATO’daki müttefikleridir.

TERÖRLE ETKİLİ MÜCADELENİN YOLU

Tehdidi ve kaynağını doğru tespit edebilmek, etkili mücadele edebilmek için hayatidir.

Türkiye 40 yıldır terör sorununu neden kökten çözememektedir? İki temel nedenle:

1) ABD’yle işbirliğini sürdürerek ve ABD planları içinde kalarak terörle etkili mücadele yapılamaz.

ABD, terörü bölgedeki çıkarlarını sağlayabilmenin bir aracı olarak kullanmaktadır. ABD’nin bölgedeki çıkarları ile Türkiye’nin çıkarları ise çatışmaktadır.

Dahası, ABD’nin çıkarlarını gerçekleştirmek için belirlediği strateji, Türkiye’yi tehdit etmektedir.

2) Bölge ülkelerine düşmanlık yaparak terörle etkili mücadele yapılamaz.

Türkiye’nin terörle etkili mücadelesinin yolu, komşularına düşmanlıktan değil, komşularıyla işbirliğinden geçmektedir.

Son beş yıldır AKP Hükümeti’nin Irak’ta Maliki‘ye, Suriye’de Esad‘a karşı izlediği düşmanlık çizgisi, sonuçları itibariyle terör örgütlerine yaradı.

Ve daha önemlisi, Türkiye, İran, Irak ve Suriye’nin birbirine düşmanlık yapması, en çok ABD’ye yaramaktadır.

Mehmet Ali Güller
13 Eylül 2015

  1. #1 by gargoryan on 13/09/2015 - 14:52

    Stratejik hata yorumunuz son derece isabetli. Görülüyor ki NATO bizim ayaklarımızda bir pranga, ondan kurtulmadan gelecekle ilgili plan yapmak anlamsız.

  1. Org. Hulusi Akar ve NATO

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: