Güvenli bölgeye karşı güvenli hat

11 Eylül tarihli “İncirlik’e karşı Lazkiye” başlıklı makalemizde yazmıştık: Rusya, İncirlik Mutabakatı’yla başlayan süreç sonrası Suriye’nin bütünlüğünü korumak adına bu ülkeye askeri yığınak yapmaya başladı.

Çünkü Moskova İncirlik Mutabakatı’nın ve bunun sonucu olarak ABD ile Türkiye’nin Suriye’de “IŞİD’den arındırılmış bölge” kurma hedefinin ne anlama geldiğini çok iyi görüyordu. Lavrov’un Eğit-Donat programı ve tampon bölge uyarıları bu nedenleydi.

Moskova, Washington’un -Ankara’yı da mecbur ederek- süreci nereye götüreceğini net görüyor ve Suriye’yi parçalayacak bu girişime karşı konumlanıyor, hazırlık yapıyor: İncirlik’in tam karşısında, Lazkiye’de entegre deniz ve hava üssü inşa etmeye başlaması bu nedenledir.

CEPHE SAVAŞI HAZIRLIĞI

Rusya’nın askeri hedefi, ABD-Türkiye’nin güvenli bölge girişimine karşı bir güvenli hat kurmaktır.

ABD ve Türkiye 5 yıldır Suriye’de muhalif gruplara dayanarak özel savaş yürütüyordu. Ancak güvenli bölge hedefi ve girişimi, özel savaştan cephe savaşına geçmeyi zorunlu hale getiriyor. Çünkü 110 km genişliğinde ve 60 km derinliğinde bir alanı güvenli bölge ilan edebilmeniz için cephe cepheye savaşmanız gerekir.

Türkiye ile Suudi Arabistan’ın anlaşmasıyla 16 örgütün birleştirilerek Fetih Ordusu’nun kurulması ve İdlip’in işgal edilmesi sonrasında, Esad Suriye Ordusu’nu Şam-Hama-Humus hattına çekmişti.

İşte Moskova bu hattı esas alarak, Halep’in kuzeyini de kapsayan ABD-Türkiye güvenli bölgesine karşı, Suriye Ordusu’nu cephe savaşına hazırlamaktadır.

İLERİ HAVA HAREKAT ÜSSÜ

Türkiye’de İncirlik Mutabakatı’nın önemi hâlâ kavranmadı. TSK’nin PKK’ye operasyon yapıyor olmasına bakılarak mutabakatın önemsiz olduğu bile savunuldu.

Dahası AKP Hükümeti’nin ABD’yle işbirliği doğru okunmadı ve güvenli bölgenin ABD’nin Kürt Koridoru’na karşı olduğu bile savunuldu. Böyle görüldüğü için de Suriye topraklarında kurulacak bir güvenli bölgeye Moskova ve Tahran’ın sessiz kalacağı varsayıldı, Şam’ın itiraz etmeyeceği düşünüldü.

Türkiye’nin ABD’yle birlikte yürüttüğü girişimlerden ABD’ye karşı sonuçlar alınacağı varsayımına dayanan tüm bu okumalar, sorunluydu. O nedenle Rusya’nın hamlelerinin hedefi bile doğru anlaşılamadı.

Oysa işbirliğinin temel aktörleri olan “Pentagon ve AKP Hükümeti” meseleyi doğru yerinden görmektedir:

Örneğin Pentagon sözcüsü Jeff Davis şöyle demektedir: “Son günlerde Rusya’nın Lazkiye çevresinde personel ve malzeme gönderdiğine dair işaretler gördük. Lazkiye’deki hava üssü orada bir tür ileri hava harekat üssü kurmaya niyetli olduklarını gösteriyor.”

Yani Pentagon İncirlik’in karşısına konulanın “ileri hava harekat üssü” olduğunu saptıyor!

Yine AKP Hükümeti de Moskova’ya “sorunu daha da derinleştiriyorsun” mesajı gönderiyor!

ABD STRATEJİSİNDE TÜRKİYE TAKTİĞİ YÜRÜMEZ

Tablo açıktır: ABD-Türkiye-Fransa-İngiltere dörtlüsü, PYD’nin rol alıp almayacağı anlaşmazlığı sürse de, pransipte Suriye’de bir güvenli bölge kurmakta anlaşmıştır. Öye ki, İngiltere Başbakanı David Cameron güvenli bölgeye asker göndereceklerini bile Avam Kamarası’nda ilan etmiştir.

Washington şimdi Türkiye’yi PYD konusuna ikna edebilmek için uğraşmaktadır. TSK’nin PKK’ye operasyonlarına “Türkiye’nin kendini savunma hakkı” perspektifinden bakmaları bu nedenledir. ABD Büyükelçisi John Bass‘ın HDP’ye özetle “Türkiye’yi geri dönülmez noktaya ilerletene kadar sabredin” demesi bundandır.

Ankara’da “ABD’nin stratejisi içinde Türkiye’nin taktikler yapabileceğini” düşünenler vardır ama yanılmaktadırlar. En başından beri “Suriye’yle anlaşmadan koridora müdahale etme girişiminde bulunmak, en sonunda ABD’ye yarar” demekte ısrar etmemiz bundandır.

İşte Rusya ve İran bu gerçeği görerek Suriye’nin bütünlüğü için konumlanmaktadır. Bu durum, Türkiye’yi bölge ile cephe cepheye getirmektedir.

Geç kalınmış da olsa, İncirlik Mutabakatı’na cepheden karşı çıkmanın tam vaktidir!

Mehmet Ali Güller
15 Eylül 2015

  1. #1 by Saffet TAMER on 15/09/2015 - 13:54

    Eğer Suriye’de cephe savaşına girersek karşı cephede Rus askerlerini bulmamız olasılığı yüksek. Türkiye – Rusya sıcak çatışması bize çok sıkıntı yaşatır, en hafif ifade ile başımız çok ağrır.

    • #2 by gargoryan on 15/09/2015 - 14:55

      Bunu düşünmek bile istemiyorum. Eşim Rus, ne yapacağız? Ya da böyle bir durumda Rus bölgesindeki Türklere ne olur değil mi?
      Yanlış anlaşılmasın, kendi derdime düşüp bencillik yapmıyorum, sadece böyle bir olasılıkta Türkiye tarafını seçip seçmeyeceğimden emin değilim. Bu hükümet başta olursa eminim adlında da hadi bir açık kapı bırakalım.

  1. Güvenli bölgeye karşı güvenli hat

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: