Petrol pazarı savaşı

Bu savaşa 4 Nisan tarihli makalemizde “2020 petrol satrancı” demiş ve oyunu şöyle özetlemiştik: “Asıl oyuncuları Rusya, Suudi Arabistan ve ABD olan bu oyunda, Putin’in hamleleri oyun sonunu getirecek gibi görünüyor. Suudi Arabistan mat olmamaya, ABD de Rusya’yı beraberliğe razı etmeye çalışıyor.”

4 Nisan’dan bu yana oyunda iki gelişme oldu: Birincisi OPEC+ üyeleri 1 Mayıs’tan itibaren günlük 10 milyon varil kesinti yapmakta anlaştı. İkincisi de ABD’de petrol fiyatları eksiye düştü!

Bu ise ABD’nin Rusya’yı beraberliğe razı edemediğini, tersine Suudi Arabistan’ı kullanarak Rus ekonomisini hedef aldığı bu oyunda tuzağa düştüğünü gösteriyor. Tuzaktan çıkabilmek için ise Suudi Arabistan’ı feda edip etmemeyi düşünüyor…

Nasıl mı? Anlatalım:

Beyaz Saray ve Suud Sarayı Kremlin’e karşı

Kriz nasıl başlamıştı?

Koronavirüs salgını ile birlikte Çin’in petrole talebinin azalması başta olmak üzere birkaç nedenle küresel petrol talebi bu yılın başında düştü. Bu da fiyatları düşürmeye başladı. Suudi Arabistan fiyatların düşmesini önlemek için üretimi azaltmak istedi. Ancak Rusya buna ikna olmadı.

Bunun üzerine Suudi Arabistan yönetimi, ABD’nin de desteğiyle, misilleme yaptı ve üretimi artırdı! Suud Sarayı ile Beyaz Saray’a göre ekonomisi petrol ve doğalgaz satışına bağlı Moskova, fiyat düşüklüğüne dayanamayacaktı.

Ancak Moskova fiyat düşüklüğüne dayandı ve tersine Avrupa pazarında pay artırmak isteyen ABD’li kaya petrolü ihracatçılarını “yüksek maliyet” nedeniyle sıkıntıya soktu.

Kremlin’i oyun dışına atamadılar

İşte bu süreçte Washington, Riyad ve Moskova üçgeninde bir anlaşma arandı. Yapılamayan ve ertelenen toplantıların sonunda taraflar (23 OPEC+ üyesi) 1 Mayıs’tan itibaren günlük 10 milyon varillik kesinti yapmayı kabul etti.

Anlaşmayı değerlendiren ABD Başkanı Trump, “Bu anlaşma ABD’de binlerce enerji istihdamını kurtaracak” diyordu (12.4.2020).

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın anlaşmaya dair yorumu ise oynanan petrol satrancına işaret ediyordu: “Rusya’yı petrol piyasasının dışına itme çabası başarısız oldu” (13.4.2020).

Evet, bir anlaşma olmuştu ama bunun ABD ve Suudi Arabistan’a yaramayacağı kısa sürede görüldü. Çünkü petrol fiyatları istenen seviyeye yükselmedi!

Tarihte ilk: eksi fiyat

Hatta Batı Tektas tipi ham petrolü “mayıs ayı vadeli” fiyatı 20 Nisan’da eksiye düştü! Bu tarihte bir ilkti…

Eksi fiyat iki nedenle yaşanmıştı: Birincisi, ABD’li petrolcüler, talebi olmayan petrolü, hem de zararına üretmeye devam etmişti. İkincisi, bu üretilen petrolü depolayacak tesisler de dolmuştu.

Bu ABD petrol sanayisini ciddi sıkıntıya sokacak bir durumdu. Zira mayıs kontratlarında yaşanan bu tablo, bir çözüm bulunamazsa, haziran kontratlarında da yaşanabilir.

Trump’a göre sorun “karantina nedeniyle kimsenin araba kullanmamasından ve fabrikaların kapalı olmasından” kaynaklanıyordu (21.4.2020). Oysa sorunun kaynağı karantina değildi. Karantina ile ekonomik faaliyetlerin durması sorunu büyütmüştü sadece. Sorun, ABD ile Suudi Arabistan’ın Rusya’ya petrol savaşı açmış olmasıydı!

Suudi fedası gündemde

Peki eksi fiyat krizi nasıl çözülecek?

Teksaslı petrol üreticileri Suudi Arabistan’dan ithalatın yasaklanmasını istiyor! Teksaslı petrol üreticilerine göre Suudi Arabistan krizin başından bu yana ABD’ye petrol sevkiyatını dört kat artırmıştı. Dahası bu şekilde yerli şirketleri de piyasadan uzaklaştırmıştı.

Bu şu demekti: ABD, fiyatların düşüp Rus ekonomisinin yara alması için Suudi Arabistan’a üretimi artırmayı teşvik etmiş, karşılığında da bu ülkenin ürettiklerini almıştı. Bu da Teksaklı şirketleri vurmuştu!

Yani ABD satrançta rakibin şahını sıkıştırmak üzere hamle yaparken kalesini kaybetmişti!

Köşeye sıkışan Trump, acil durum ham petrol stoklarını daha da doldurmayı ve bunun için alım yapmayı planladığını açıkladı. Ancak bu yeterli değildi. Zira petrol stokları da doluydu.

Baskı altındaki Trump, Teksaklı petrol üreticilerinin “Suudi petrol ithalatı yasaklansın” talebini değerlendireceğini söyledi (21.4.2020). ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette de Trump’ın durumu incelediğini ve Suudi petrol ithalatını yasaklama seçeneğini değerlendirdiğini teyit etti (21.4.2020).

Böylece ABD, Rusya’ya karşı sahaya sürdüğü Suudi Arabistan’ı feda etme durumuyla karşı karşıya geldi.

Putin ise kollarını kavuşturmuş, sıkışan rakiplerinin hamle yapmasını bekliyor…

Mehmet Ali Güller
Cumhuriyet Gazetesi
23 Nisan 2020

  1. #1 by puma on 25/04/2020 - 01:50

    Butun bunlar finansal sistemle ilgili, dunyanin tepesindeki guclerin savasi, ama yalniz bu , her zaman soyledigim gibi ABD-Rusya ya da ABD-Cin arasinda degil. Bunu boyle gormek isteyenler var. Boyle olmadigi halde boyle gostermek isteyenler var. Devlet olarak bakarsak bence ortakliklari mucadelerinden fazla.

    Mesela ABD Rusya’yi petrol fiyati uzerinden zor durumda birakarak ekonomik olarak cokertebilir mi. Mumkun degil, cunku Rusya ile Cin stratejik ortaktir, ve ikisini bir devlet gibi dusunursek ellerinde her seyleri var, bilim, sanat, tarim, teknoloji, hammadde, petrol, doviz, altin,.. 20 yil once boyle bir yontem denenebilirdi. Denemediler, onun yerine Rusya ABDnin Irak’a saldirmasina goz yumdu, ABD de Rusyanin Cecenyaya saldirmasina. Bu arada yukselen petrol fiyati ile Rusya toparlandi… Ancak bugun boyle bir zorluk yok, cunku stratejik ortak Cin , Rusyaya yakin. Yeni ipek yolunda bu ikisi her durumda en onemli iki ulkedir. s400ler Cin’i korur, Cin de Rusyayi ekonomik olarak korur. Bu arada Rusya nufusuna gore cok zengin bir ulkedir, dovizlerini azalttiysa da 30bin ton altin biriktirmistir, en az. Peki altin fiyatlari manipule edilirse , o zaman doviz gerekirse, Cin’den alir.

    Rusya ABD ortakligi… Simdi dogu Akdeniz’de buyuk hidrokarbon zenginligi var. Temiz enerjiye gecilirse bunun anlami pek kalmayabilir, ama bunun kisa vadede olmayacagini farzedersek, .. Rusya ve ABD bolgeye uzak oldugu icin yapay bir gerginlik yaratarak bolge ulkelerini parsellemeye calisirlar, boylece “koruyacaklari” ulkeler uzerinden oralarda varlik gosterecekler, ve zenginlikten pay alacaklar demektir. Obama zamaninda Suriye, Ukrayna, ve Libyada, hatta Turkiyede.v.s ABD ve Rusya dusman cephelerde idiler, cunku derin devlet caresizce son saldirilarini yapiyordu, ..2014te Karadeniz’de ABDnin DonaldCook adli savas gemisi, silahsiz ufak bir Rus ucagi tarafindan jamlandi ve korlestirildi (galiba gecici olarak). Rusya’nin askeri tekonolojisini ne kadar ileri oldugunu herkes gordu (uzaylilardan almislar bu teknoloji diyenler var, bence supheli bir iddia). Bu olay tamamen duzmece de olabilir. Yani belki ABDnin iyi olan kanadi ile Rusya anlasmistir, ve numaradan bir koreltme yapilmistir, ki, 3. dunya savasi isteyen derin devletin planlari suya dussun. RT kanalinda ABDnin 2016da Rusya veya Cin’e nukleer saldiri yapmayi planladigi haber olmustu. LarouchePac ta Obama’nin 3.dunya savasini temsil ettigini iddia ediyordu. Yani durum ciddiydi. ABD-Rusya ortakligi askeri gorusmeler seviyesinde pekisti, ve Trump’un kazanmasiyla iyice garantilendi ve bu dunya icin iyi birseydir. 15 Temmuz derin devletin son askeri saldirisydi,.. ondan sonraki en onemli benzer olay Kasim Suleymani’nin oldurulmesiydi, ama o etkisi buyuk olsa da ufak bir saldirydi, ve bilinmezlikler iceriyor. Bunun haricinde siddet iceren sahte bayrak olaylari dunyada ciddi bir sekilde inise gecti. Yeni savaslar olmadi. Yeni katliamlar olmadi. Norvecteki, Fransadaki,.. v.s. katliamlari hatirlayin, artik olmuyor, neden, cunku derin devlet kaybediyor.

    ABD-Cin ortakligi,.. 2000-2010 arasi Cin ve Amerika’nin tek bir devlet gibi davrandigi bir donem gibiydi bazilarina gore. Cin’de mal uretiliyordu, ABDde para basiliyordu. ABD Cin’lilere vergi avantaji sagliyordu falan. 2008 kirilma noktasi sayilabilir. Cin dedi ki, artik yeter, karsiliksiz basilan parayi kabul etmeyebilirim artik.. Bu sekilde tavizler kopardi, zamanla dolar basiminda yetki sahibi oldu. Su anda galiba ne ABD ne de derin devlet kendi kafasina gore dolar basamaz. Basarsa ne olur, .. heralde bu dolarlari digerlerinden ayiran bir ozellik olur, ve bu ozellige sahip olan dolarlar yalnizca ABD icinde kabul gorur, disarida iken sahte para sayilir: boyle mi durum gercekten,.. duyduklarimdan buna benzer bir izlenim edindim. Kesin olan sey, para bas, istedigini satin al, donemi kapandi, gibi. Mesela ABD , halkini yarisina , bu korona doneminde ayda 1000 dolar verecek, bunu Cin’den bagimsiz yapmis olabilir mi, bence imkansiz. … Trump tabanina yalanciktan
    irkci bir millyetcilik satabilir, ama aslinda yalnizca ulus milliyetcisidir… ABD Cin ortakligina baska kanitlar, Cin ABDde yatirimlar yapmaktadir, hem uretim anlaminda, hem emlak anlaminda. Manhattandaki gokdelenlerin yuzde 60’i Cinlilere ait diyorlardi, hem de 5 yil once. Trump Cin’le kavga etse mantiken bunlara yuksek vergi koymasi lazim. Populist amaclarla danisikli dovus yapmaktadirlar bence.

    Bu super guclerin dostlugu ve numaradan dusmanligi, bence bize hareket alani acmakta. Mesela Rusya’nin arkamizda oldugunu hissettirip, Yunanistan’a bir nota verip adalarimizi bosaltmalarini isteyebiliriz. Bu super gucler ayni anda bize dusman olabilir mi, .. aptalca davranmazsak olmaz heralde. Aptalca davranmak nasil olabilir, mesela seriat hedefleyen bir askeri mudahele denenmesi her anlamda buyuk aptallik olur. 2023 hedefinimize nasil ulasmayi planliyorduk cok merak ediyorum.

    18dakika’da ovulen ve Kilicdar’in Cumhuriyet’teki yazisini nasil yorumlamak lazim.. (henuz okumadiysam da). Chpnin “liberal” ruzgardan kurtulmasi diye yorumlandi. Aslinda birkac gun once Kilicdar Turgut Ozal’i ovmus ve kendi partisinden de tepki almisti. Benim tahminim derin devletin iyice zayifladigi belli oldu, Chp fabrika ayarlarina donmek zorunda kalacak.

    Bu arada derin devlet diyoruz da , derin devlet Cin’de de etkili, hatta CKP icinde bile agilrligi var diyorlar. Iste bu yuzden Cin ne derse dogrudur mantigi da her zaman gecerli olmayabilir.

    Bir karbon vergisi dayatmasi vardi. Simdi de bir 5G savasi var. Bu konularda hangi tarafta olunmasi gerektigi tam belli degil. Mesela Asi dayatmasi da boyle. Bizde birileri Asi mutlaka olunmali der, ama kimin asisi, kim yaptigi asi, icinde neler var, niye biz kendimiz uretmiyoruzm bunlar pek konusulmaz. 5G ne demek herhalde hizli internet , ama ayni anda yuksek radyasyon demek te olabilir. itiraz edenler makul gerekce one surebilir, ama gercek ajandalari farkli olabilir. Benzer sekilde savunanlar icin de bu gecerli. Ben sahsen yasadigim yerde boyle bir sey istemem. 5Gyi Korona ile iliskilendirenler de var, su anda bu konuda karasiz ve tarafsizim. Ben kablolu internet taraftariyim.

  1. Petrol pazarı savaşı | (=Öykü-Şiir-Anı-Günce=)------------->>>Doğa+Yaşam+Sağlık

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: