ABD’nin Çin karşıtı G11 planı

ABD Başkanı Donald Trump önemli bir saptama yaptı: “G7’nin, dünyada olanları düzgün bir şekilde temsil ettiğini hissetmiyorum. Bu ülkeler grubu, miadını doldurdu.” (31.5.2020).

1975’te kurulan; ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7, özetle “kapitalist Batı bloğu”dur.

Ancak 45 yıl önceki şartlar artık yok, dünya değişti. Yeni bir dünya kuruluyor. “En gelişmiş”ler kulübü içindeki ülkelerden daha gelişmiş ülkeler var. Başta Çin!

O nedenle Trump’ın “G7 miadını doldurdu” saptaması doğrudur.

G7’den G11’e ve D10’a

Peki G7 miadını doldurduysa, Trump yerine ne öneriyor? İşte esas mesele burası…

Trump: “Gruba, Rusya, Hindistan, Güney Kore ve Avustralya’nın da eklenmesini istiyoruz.” (31.5.2020).

Yani ABD G7’nin dört yeni katılımla G11 olmasını istiyor.

Tamam, Rusya ve Hindistan’ın katılımıyla G7 bir “Batı kulübü” olmaktan çıkıyor ama Çin yok!

Bitmedi: Aynı süreçte İngiltere’den de bir öneri geldi: D10, Demokratik Ortaklar Kulübü.

İngiliz hükümetinin ABD’ye önerisi şu: Hindistan, Güney Kore ve Avustralya’yı G7’ye ekleyerek D10’u kurmak.

Londra’nın Washington’dan farkı Çin dışında Rusya’yı da dışarıda bırakmak istemesi…

Londra’nın planı Huawei’ye karşı “5G ekipmanları tedarik havuzu” oluşturmak. Geçen hafta İngiliz gazeteleri, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, Çinli Huawei’nin 5G ağına katılımını azaltmayı planladığını yazmıştı.

5G çok şeyi değiştirecek ve ABD ile İngiltere Çinli Huawei’nin bu alanda liderlik yapmasını kesmeye yoğunlaşmış durumda…

ABD’nin hedefi: Çin’e karşı daha geniş batı

Washington’un hedefi ise çok daha kapsamlı.

Amerikan Hegemonyasının Sonu isimli kitabımızda derinlemesine incelemiştik: ABD’nin hedefi “Çin’e karşı daha geniş Batı” inşa etmek. ABD’nin “büyük stratejisi” de bu hedefin nasıl gerçekleştirileceğiyle ilgili…

Washington’un “Çin’e karşı daha geniş Batı” inşa etmek için öncelikli anahtarı Yeltsin’li Rusya’ydı. G8 bunun içindi ancak Putin’li Rusya o plana uymadı!

Dahası ABD strateji belgelerine de girdiği gibi, tersine yıllar içerisinde Çin-Rusya ittifakı oluştu. Ocak 2019’da ABD Senatosu’na rapor sunan ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats şu saptamayı yapmıştı: “Çin ve Rusya, hiç olmadığı kadar ABD’ye karşı birleşmiş durumda.

ABD o nedenle Çin’i Rusya’dan çok, Hindistan’la dengeleyebilmenin mümkün olduğunu düşünüyor. Buna uygun olarak da “Asya-Pasifik stratejisini”, Haziran 2019’da “Hint-Pasifik stratejisi” diye güncellemişti.

Moskova’dan plana ret

İşte ABD bu kez hem Rusya’yı hem Hindistan’ı dahil ederek “Çin’e karşı daha geniş Batı” kurma peşinde. Böylece bir taşla iki kuş vuracağını düşünüyor. Hem Çin’i yalnızlaştırmış olacak hem de Rusya ve Hindistan’ın Çin’le birlikte yer aldığı ŞİÖ ile BRICS’ı zayıflatmış olacak!

Peki mümkün mü? Değil elbette! Nitekim Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın ABD teklifi karşısındaki ilk değerlendirmesi, bunun mümkün olmayacağına işaret ediyor.

Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova özetle şöyle diyor: “ABD Başkanı’nın, G7’nin ‘miadı dolan ülkeler grubu’ olduğu yönündeki yaklaşımına katılıyoruz. Ancak Pekin’in katılımı olmadan küresel öneme sahip ciddi girişimleri hayata geçirmek pek mümkün değil. Ayrıca hem G7’nin, hem BRICS’in, ‘hem de dünyanın sadece bir parçasının değil, tümünün önde gelen ekonomik büyüme ve siyasi etki merkezlerinin’ temsil edildiği G20 gibi etkili ve denenmiş bir format var.” (2.6.2020).

Yani Moskova, 1999’da kurulan ve Çin’in de içinde yer aldığı G20 ile yola devam edilmesini savunuyor.

Asya Yüzyılı

Evet, yeni bir dünya kuruluyor. G7’nin miadının dolduğunun saptanması da, yerine öneriler yapılması da, “yeni dünyanın” nasıl inşa edileceğine dair bilek güreşleridir…

“Amerikan Yüzyılı”nın bitip “Asya Yüzyılı”nın başladığı şu süreçte, pek çok “eski” kurum değişecek.

Amerikan Hegemonyasının Sonu’nda belirttik: Tek kutuplu dünya yıkıldı, artık ABD, Çin, AB, Hindistan ve Rusya’dan oluşan beş merkezli dünya var…

Mehmet Ali Güller
Cumhuriyet Gazetesi
4 Haziran 2020

  1. #1 by puma on 05/06/2020 - 08:07

    Burda Trump’un yaptigi bence Rusya ile danisikli dovus. Oyle bir plan yapmis ki, Rusya kabul etmeyecegi icin bastan suya dusecek. Boyle bir seye niye ihtiyac duyulur. Mesela Cin ve Rusya G2 kursa ne olur. Ya da ABD haric butun ulkeleri kapsyayan bir G200. Bence boyle seylerin imaj disinda cok bir anlami yok (konuyu pek bilmemekle beraber, duz mantik boyle der).

    Ben nedense Hindistan’in cok yakin zamanda bir kutup olacagini pek dusunmuyorum. Buyuk ve guclu bir ulkedir, ayrica yeni finansal sistem altin’a dayanirsa zengin bir ulke sayilacaktir. Ama kendi icinde bir butunluk yok, bir suru din, bir suru dil, halkin siniflara ayrilmasi, altyapinin bozuk olmasi, rusvet ve yolsuzlugun yaygin olmasi.
    Kutup olmayacak derken , kuresel iddialari olan sozu dinlenen bir cekim gucu olmasi biraz zaman alacaktir bence.

    Japonya kapitalist midir: esasen karma ekonomiye sahiptir. Cin de oyledir. Guclu bir ekonomi ama kukla, mesela Netanyahu Japonyadan bir trilyon dolar degerinde emeklilik paralarini istemistir derin devleti temsilen . Bu olmayinca deniz tabanina nukleer silah yerlestirilerek Fukushima saldirilsi yapilmistir…

    Su anda yakin bir ihtiyac, yeni finansal sistem neye benzeyecek. Altina mi dayali olacak, ya da baska bir seye mi. Galiba ulkeler arasi ticarette altin onemli olacak, net borc ve alacaklar altina cevrilecek. Ama altin cok degerli olursa bu sefer ulkeler okyanuslarin dibinde altin arayacagim diye cevreyi kirletebilir. Bir de temiz enerjiye geilececek mi: bence cok yakin bir zamanda degil, cunku buyuk ulkeler icin bir finansal aractir. Yeni finansal sisteme gecilirken bazi buyuk ulkeler bir karar alacaklar ve digerlerine de bunu dayatacaklar. ABD Cin’i dislayamaz, ama secim oncesi bir populizm amacli veya derin devlete mama olarak boyle seyler gundeme getirilebilir.

  1. ABD’nin Çin karşıtı G11 planı | (Öykü-Şiir-Anı-Günce)-----Doğa+Yaşam+Sağlık+Politika
  2. ABD’nin Çin karşıtı G11 planı – Site başlığı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: