Katar’ın Borsa İstanbul’un yüzde 10 hissesini alması büyük tepki topladı. İktidar cephesi ise bu satışa karşı çıkanları Arap düşmanlığı ile suçladı. (Erdoğan, yıllar önce de Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin 44 yıllığına İsrailli şirkete verilmesine karşı çıkanları “Yahudi düşmanlığı” ile suçlamıştı.)
Katar’ın aldığı hisseler, daha önce Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın elindeydi. İktidar cephesinin basındaki sözcüleri bu gerçeği hatırlatarak “Avrupa’ya neden tepki gösterilmediğini” soruyorlar ve Katar’a tepkileri “Arap düşmanlığı ve Batı hayranlığı” şeklinde yorumluyorlar.
Borsa İstanbul’un hisselerinin Katar’da olması da Avrupa Bankası’nda olması da yanlıştır.
Mesele şu ki, hisselerin Avrupa Bankası’na satışı, Katar’a satışı kadar gündeme gelmemişti. Katar’a satışın daha çok gündeme gelmesi ise iktidarın Katar’la kurduğu “özel tür” ilişkinin kamuoyunda topladığı tepki nedeniyledir. Zira Türk ordusunun Tank-Palet fabrikasının Katar’a verilmesinden Kanal İstanbul bölgesindeki arazilerin Katar’a satıldığının ortaya çıkmasına kadar pek çok “sorunlu satış” kamuoyunda tepkinin birikmesine neden olmuştu.
Büyük tepki çekmesinin bir nedeni de Borsa İstanbul’un diğer kamu kaynaklarıyla birlikte “Varlık Fonu”na konulması ve oradan ihalesiz, ikili görüşmeyle satılmasıydı.
Özelleştirme beşlisi
Tepkilerin çokluğunun bir nedeni de bu satışları yapan iktidarın sürekli kendisini “yerli ve milli” diye sunarak, yer yer muhalefet edenleri de “vatan hainliği” ölçeğinde suçlayabilmesi nedeniyledir.
Aslında bu sağ iktidarların genel karakteridir: Sürekli “yerli ve milli” olduklarını dile getirirler. Ve ne kadar çok “yerli ve milli” olduklarını dile getirirlerse, uygulamalarını eleştirenlere de o kadar çok “vatan haini” derler!
Peki nedir bu “yerli ve milli” olmanın ölçüsü?
Son 40 yılın özetidir: Bir iktidar ne kadar çok milli kurum satıyorsa, o kadar çok “yerli ve milli” olduğunu iddia ediyor!
Özal, Demirel, Çiller, Erbakan, Erdoğan… Beşi de sağcı/muhafazakâr, beşi de “yerli ve milli” ama uygulamada alabildiğine özelleştirmeciydiler. Atatürk Cumhuriyetinin tüm birikimini, kamu kaynaklarını, milletin malını 40 yılda sata sata tükettiler!
Demirel ve Erbakan’ın özelleştirmeciliği
Sosyal medyada bu değerlendirmeme kimi itirazlar geldi. Demirel ve Erbakan’ın özelleştirmeci olmadığı savunuldu. Ancak doğru değil, Demirel ve Erbakan da özelleştirmeciydi.
Örneğin Demirel 1997’de hükümete özelleştirme yapması için, meclise de özelleştirmenin önündeki hukuki engelleri kaldırması için çağrı yapıyordu. Örneğin Demirel 1999’da yürütmenin başı olarak şöyle sesleniyordu hükümete: “Şimdiye kadar 6 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı, o da masraflara gitti. Türkiye’nin elinde 100 milyar dolarlık tesis var. Türkiye eğer bu tesisleri özelleştirmezse bütçesini denkleştiremez. Devlete dayanarak ekonomiye artık hayır.”
Erbakancılar daha keskin tepki gösterdiler değerlendirmeme. İtiraz eden Saadet Partisi’nin kimi yöneticilerine de belirttiğim gibi, Erbakan’ın başbakanlığındaki hükümet kısa sürdüğü için “az özelleştirdi” denilebilir ama kesinlikle “Erbakan özelleştirmeci değildi” denilemez! İşte TURBAN Antalya ile SÜMER Erzurum fabrikası Erbakan’ın başbakanlığı sırasında özelleştirilmiştir.
Kaldı ki Erbakan, TBMM’de okuduğu hükümet programında açık şekilde özelleştirmeci olduğunu ortaya koymuştur: “Özelleştirme faaliyetlerine devam edeceğiz”, “Özelleştirme şeffaflık ve kararlılık içinde gerçekleştirilecektir”, “Özelleştirme kapsamına alınan ve özelleştirme portföyünde bulunan kuruluşların en kısa sürede özelleştirilmesi sağlanacaktır.”
Özelleştirme şampiyonu: Erdoğan
Diyeceksiniz ki Özal, Demirel, Çiller, Erbakan ve Erdoğan beşlisi, yani sağcılar özelleştirdi de, şu 40 yılda kısa süreli iktidar ya da iktidar ortağı olan solcular özelleştirmedi mi?
Haklısınız, onlar da özelleştirdiler: Tansu Çiller-Murat Karayalçın hükümeti 1, Mesut Yılmaz-Bülent Ecevit hükümeti 9, Bülent Ecevit-Mesut Yılmaz-Devlet Bahçeli hükümeti ise 21 özelleştirme yaptı.
Fakat bu alanda şampiyonluk Erdoğan’da! Erdoğan kendinden önceki tüm özelleştirmelerin toplamının on katı özelleştirme ve yabancılaştırma yaptı. 1986 yılında başlayan özelleştirmede, Erdoğan iktidarına kadar yaklaşık 8 milyar dolar tutarında özelleştirme yapıldı. Erdoğan döneminde yapılan özelleştirme tutarı ise yaklaşık 80 milyar dolardır!
Ve kamu kurumlarımızın çoğunun da bırakın ederini, birkaç yıllık kârı büyüklüğünde paralara satıldığını içimiz acıyarak anımsatalım!
Daha acısı da Türkiye’ye özelleştirme baskısı uygulayan ülkelerde “kamu payının ağırlığının” gerçekte yüksek olduğunun “yerli ve millilerce” halktan hep gizlenmiş olmasıydı!
Mehmet Ali Güller
Cumhuriyet Gazetesi
30 Kasım 2020
#1 by puma (bilincli sol kemalist (Ataturkcu)) on 01/12/2020 - 10:20
Aynen. Ayrica bir cok Y-CHP’li AKPnin babalar gibi satma donemi olan 2007 oncesini begenirler.
Ayrica hem kilicdar hem perincek coplerin yakilip enerji elde edilmesini destekliyorlar. Akp daha fazlasini yapiyor, ,milyonlarca ton cop ithal edip bunlari yakarak vatan topragini insanlarinin dokularini kirletti, ve buna karsi kilicdar ve perincek hicbir ses cikarmadi. Hangi iki lider turkiyeyi oyonetsin deseler, muhtemelen yine kilicdar ve perincek derdim , ama onlar bile boyleyse (daha marijinal partilerde daha iyi olanlar olabilir, cok taninanlardan sectim).
-(simdilik hileyle kazanan) Biden’e hayir.
-Ne oldugu belli olmayan (etkili ve gorunurde zarasiz olmasi bir anlam ifade etmez) Korona ASIlarina hayir. isteyen olsun, ama zorla yapilmasin, asi karsitlarinin sesleri duyulsun, bilim diye diye satanist ajandaya hizmet edilmesin.
-cop ithalatina ve yakilmasina hayir
-# ..diren turkiye, diren abd, diren dunya
#2 by Dr. Murat Aygen on 02/12/2020 - 00:26
Silahlı kuvvetleri, satışa, açtığı «Millet Yapar» kampanyaları ile, «vâdeyi ferdâyı dinlemez» vizyoner N.N. sunmuştur NETEKiM, DGM, OHAL, BOP (Yeşil Kuşak), gulu gulu YÖK. Ne mübârek adamdı ama? Keman sokağında keman çalardı. Adını demokrasi çınarlarına yazdırmıştı [bkz: (–1–) Ertuğrul Özkök, “Demokrasi çınarında adı yazılı 4 gazeteci” (2 sütun üzerine) başlıklı Pazar Yazısı köşe yazısı, Hürriyet gzt., Yayın Sahibi Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. (adına) Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Yayın Sahibi Temsilcisi ve Sorumlu Müdür İzzet Doğan, ISSN 1304-6632, Yıl 68, Sayı 24814, 04 Eylül 2016 Pazar, Basıldığı Yer Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. Doğan Print Center (DPC) Osmangazi Mah. Turgut Özal Bulvarı No.120 Pursaklar Ankara, s.19 ve (–2–) Tükel, S., “Menderes’in listesinden bağımsız milletvekili (adayı)” (2 sütun üzerine) resim alt-yazılı Türk basınından bir dev göçtü haberi içinde, Hürriyet gzt., Sahibi Erol Simavi, Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Yazıişleri Müdürleri Fikret Ercan Erol Türegün Tufan Türenç Cafer Yarkent, Sorumlu Müdür Hasan Kılıç, Yıl 44 Sayı 15574, 21 Ağustos 1991 Çarşamba, Basıldığı Yer Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A. Ş. Babıâli Cad. No.15-17 Cağaloğlu – İstabul Posta Kodu 34360, s.19]. Au revoir Mon Cher au revoir. Tekrar mülaki oluruz bezm-i ezelde..