ABD DONANMASININ ÇİN-RUSYA RAPORU

ABD ÇİN’İ ‘EN BASKILAYICI STRATEJİK TEHDİT’ GÖRÜYOR

ABD Donanması, Deniz Piyadeleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları, 17 Aralık’ta ortak bir rapor hazırladı. “Denizde Avantaj – Tüm Etki Alanında Entegre Deniz Gücü ile Hakimiyet” başlıklı rapor, ABD Deniz Piyadeleri Komutanı General David H. Berger, ABD Donanma Komutanı Amiral Michael M. Gilday ve ABD Sahil Güvenlik Komutanı Amiral Karl L. Schultz tarafından imzalanmış

Üçlü-görev stratejisi niteliği taşıyan rapor, dünya okyanuslarının, ABD’nin ulusal güvenliği ve refahında hayati bir rol oynadığını belirterek, ABD’ye bu alanda rakip ve tehdit olan Çin ile Rusya’ya karşı yapılması gerekenleri öneriyor.

RAPORUN İKİ SAPTAMASI

Raporun dikkat çeken iki temel saptaması var:

1. ABD için Rusya ve Çin, denizde “kararlı rakipler” haline geldi.

2. ABD için Çin “en baskılayıcı uzun vadeli stratejik tehdit” durumunda.

Nitekim rapor daha girişte, Çin’in “ABD’nin denizcilik gücünün kalbini hedefleyen bir strateji ve revizyonist yaklaşım uyguladığını” ifade ediyor.

RAPORA GÖRE ÇİN

Çin’i “en baskılayıcı uzun vadeli stratejik tehdit” ilan eden rapor, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Çin, uzun vadede ekonomik ve askeri potansiyeli nedeniyle ABD’ye kapsamlı meydan okuyabilecek tek rakip.

Rapor Çin’in şu altı amacı olduğunu iddia ediyor:

1. Uluslararası denizcilik yönetimini aşındırıyor.

2. Geleneksel lojistik merkezlere erişimi engelliyor.

3. Denizlerin özgürlüğünü kısıtlıyor.

4. Kilit noktaları kontrol etmeye çalışıyor.

5. ABD’nin bölgesel anlaşmazlıklara müdahil olmasını engellemeye çalışıyor.

6. ABD’nin dünyanın dört bir yanında tercih edilen ortak olma konumunu bozmayı amaçlıyor.

RAPORA GÖRE RUSYA

Rapor, Rusya’nın ise ordusunun modernizasyonunu sürdürdüğüne dikkat çekiyor ve Moskova’nın nükleer ve gelişmiş füze sistemlerine, saldırı ve güdümlü füze denizaltılarına, bombardıman uçaklarına, füze firkateynlerine, savaş uçaklarına, havadan havaya füzelere ve son teknoloji ürünü hava savunma sistemlerine öncelik verdiğini belirtiyor.

Rapor, Rusya konusunda şu çekinceleri dile getiriyor:

1. Rusya, ihtilaf halinde Washington veya Avrupa başkentlerine karşı siber veya kinetik saldırılarda bulunabilir.

2. Denizaltı iletişim kablolarına saldırarak küresel ekonomide ciddi etkilere neden olabilir.

3. Nükleer silah kullanımının savaşta yenilgiyi önleyebileceği veya misillemeyi engelleyebileceği konusunda kumar oynayabilir.

HEDEF: KUŞAK VE YOL İNİSİYATİFİ

36 sayfalık raporun ruhuna işleyen temel konunun, Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifinden ABD’nin duyduğu rahatsızlık olduğu görülüyor.

ABD’ye göre bu proje ile Çin hiç olmadığı kadar geniş bir alana yayılıyor: “Çin’in Tek Kuşak Tek Yol girişimi, denizaşırı lojistiğini genişletiyor ve kuvvetlerinin kutup bölgeleri, Hint Okyanusu ve Atlantik Okyanusu da dahil olmak üzere kıyılarından daha önce hiç olmadığı kadar uzağa hareket etmesini sağlayacak altyapıyı temel alıyor.”

ABD AGRESİF STRATEJİ UYGULAMAK İSTİYOR

ABD Donanması, Deniz Piyadeleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları, 36 sayfalık raporuyla, Çin ve Rusya’nın denizdeki revizyonist yaklaşımlarının, ABD’nin çıkarlarını tehdit ettiğini, ittifakları ve ortaklıkları baltaladığını, uluslararası düzeni bozduğunu savunuyor.

Rapor, Çin ve Rusya’nın bu eğilimlerinin bugünden kontrol edilemediği taktirde, önümüzdeki 10 yıl içinde Deniz Kuvvetlerinin ABD’nin denizdeki avantajını sağlamak ve ulusal çıkarlarını korumakta yetersiz kalacağını belirtmektedir.

Peki rapor neler öneriyor? Raporda ABD’nin yapması gerekenler altı başlıkta önerilmiş:

1. ABD’nin ittifaklarının ve ortaklıklarının, Çin ve Rusya’ya karşı temel stratejik avantajı olmaya devam ettiği belirtilerek, geliştirilmesi öneriliyor.

2. Savaş dışı faaliyetlerin stratejik düzeyde ABD yararına etkiler sağlayacağı savunuluyor.

3. Caydırıcılığı sürdürmek ve rekabetin çatışmaya dönüşmesini önlemek için kritik askeri avantajların korunması gerektiği vurgulanıyor

4. Saldırganlığın caydırılması için ABD’nin müttefikleriyle birlikte sürekli ileriye hareket etmesinin zorunlu olduğu belirtiliyor.

5. Düşmanın denizi kullanmasını önlemenin yolunun, çatışmalı denizlerin kontrolünden geçtiğine dikkat çekiliyor.

6. Denizde avantaj sağlamanın, modernizasyondan geçtiğini kaydediliyor. ABD’nin stratejik üstünlüğünü korumak için daha küçük ve daha iyi manevra kabiliyetine sahip ve uzaktan kumanda edilebilen gemilere dayanan bir deniz kuvvetleri modernizasyonunu planlaması yapması gerektiği vurgulanıyor.

Özetle rapor, zamanın ABD’nin aleyhine, Çin ve Rusya’nın lehine olduğu gerçeğinden hareketle, ABD’nin iş işten geçmeden, denizde Çin ve Rusya’ya karşı daha agresif strateji izlemesi gerektiğini, bunun yolunun da güçlü bir donanma ile denizlerin kontrolünden geçtiğini savunmaktadır.

Bu arada bitirirken belirtelim: Bu rapordan iki hafta önce, 3 Aralık’ta, ABD Kongresi için 54 sayfalık bir başka Çin raporu hazırlandı. O raporda da kapsamlı bir şekilde Çin Deniz Kuvvetlerinin modernizasyonu incelendi.

Mehmet Ali Güller
CRI Türk
22 Aralık 2020

  1. #1 by m.selim güven on 23/12/2020 - 17:53

    Emperyalist dünyanın lideri ABD neden hep gerginlik arayışı içinde?Dünya barışı arayışı ile ilgili hiç bir çabası ve politikası yok? Bir barış çağrısı yapılsa ve öncelikli olarak ”nükleer silahlar”üzerinde aşamalı olarak bu silahların yok edilmesine ilişkin olarak bir mutabakata varılsa…Ben eminim Rusya’da Çin’de bu yaklaşıma olumlu yanıt vereceklerdir.Emperyalizmin temel amaçlarından birinin silahlanma yarışını körükleyerek dünya ülkelerini kendi güdümünde tutmak olduğuna hiç şüphe yok.

    • #2 by puma2 on 23/12/2020 - 19:25

      Hayir nukleerden vazgecmek mantikli veya mumkun degil… O zaman nukleer degil de konvansiyonel savaslar olur.. Ayrica bir taraf birkac tane nukleer bombayi saklar, diger hepsi yokedildikten sonra teror estirir… Uzaydan bir meteor gelse, buyuk bir tehlike yaratacakken bir fuze ile nukleer bomba yollansa meteoru tehlike sacmayan parcalara ayrimak mumkun olabilir, neden boyle bir secenekten insanlik mahrum kalsin. …

      Onun yerien guven artirici onlemler olur. Mesela sibiryada bir stratejik ICBM vardir, ve ABDyi yokedebilecek durumdadir, ama oyle onlemler alinabilir ki Moskova ve Leningrad ayni anda vurulmus degilse o fuze ateslenmeyecektir. .. Hem caydirici olarak hem de kazayi onlemeye yonelik boyle algoritmalar yazilabilir, uluslararasi bir kontrol mekanizmasi kurulabilir. ..Nukleer silah kullanmak provokasyon sayiliyor, ..iste boyle bir guvenlik ortakligini terketmek te provokasyon sayilabilir, ve terkedilmedigi surece dunya gorece guven icindedir… yani ilk saldiriyi yapanin avantajlari azaltimali, ..yalnizca MAD korkusuna dayali bir denge olmamali. kademeli bir denge olmali. kaza sonucu nukleer savas olmasi imkansiz hale getirilmeli. Mesela Newyork’a buyuk bir gok tasi duserse, bu nukleer saldiri zannedilirse sonuc felaket olur.

  2. #3 by puma on 23/12/2020 - 18:58

    Bence burdan siyasi olarak ABDnin ne tarafa evrilecegi konusunda bir sonuc cikmaz. .. Guvercin bir rapor yazilsa, raporu yazana hain derlerdi, bunu hesaba katmislardir. Mesela soyle bir sey diyebilirler miydi: Suveys kanali, Malakka bogazi, Hurmuz bogazi, Cebelitarik, Panama Kanali gibi yerlerin guvenligini uluslararasi bir guc saglamalidir. Boyle derlerse geri adim atmis gibi gorunurler, pazarlikta kozlarini erkenden harcamis olurlar. ..

    Muttefik derken neden bahsediliyor, heralde bati dunyasi ve kukla sunni islamci ulkeler. Burda olaya iki farkli pencereden bakabiliriz, ya ABD bu ulkelerin patronu olmak istiyor, ya da zaten derin devlet semsiyesi altinda hepsi ulkeler ustu bir sisteme tabi idiler…
    Sonra, .. burda saldirganlik mi var, yoksa donanmaya butce ayrilmasi icin bazi klasik bahaneler mi var. Bence ikincisi, ..birincisine bakarsak, saldirganlik degil bence panik olabilir, ya da saldiranligin amaci 3. dunya savasi olabilir. 3. dunya savasi isteyenler var, ama azinlikta, eminim deridevletin hepsi de istemez bunu. cunku ilerde gecilecekler degil, zaten gecilmislerdir.

    trump kazandigi icin (buyuk bir deprem bekliyoruz, yalniz bu darbe degil, karsidarbe ya da ihtilal olacak) barisci bir “reset” beklemeliyiz, hem finansal hem jeoplolitik. Bu arada derindevlet te bir reset istiyor, ama tahminim onlarin istedigi cok farkli bir sey, … dunyanin altin stoklari kagit paralarla takas edilecek ve bu sekilde altin standardi getirilecek, ve kagidi bol altini az olan derin devlete gercek bir zenginlik verilecek.. trump-rusya-cin buna izin vermez libra-diem’e izin vermedikleri gibi.

Yorum bırakın