CFR, ABDULLAH GÜL’LE NE GÖRÜŞTÜ?

ABD Dış İlişkiler Konseyi CFR, 96 sayfalık yeni bir Türkiye raporu hazırladı. “ABD – Türkiye ilişkileri: Yeni bir ortaklık” başlıklı çalışma oldukça kapsamlı.

Rapor eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine K. Albright, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen J. Hadley ve CFR’nin Ortadoğu uzmanı Steven A. Cook tarafından hazırlanmış.

CFR 6 AY ÖNCE ÇANKAYA’DAYDI

Raporu yazan üçlü, çok değil altı ay önce Çankaya Köşkü’nde Abdullah Gül’le görüşmüştü. 18 Aralık 2011 tarihli buluşmada Albright, Hadley ve Cook’un Cumhurbaşkanı Gül’le ne görüştüğü açıklanmamıştı. Bu raporla öğrenmiş oluyoruz!

Raporun sahibi CFR, Amerika’nın beyni diye tanımlanır. CFR, ABD’nin en elit kurumlarının başında gelir. ABD’ye yön veren en önemli isimler bu konseydedir. Bu konseyin ürettiği dış politikalar, Amerikan devletinin dış politikası olur!

GÜL’ÜN YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Abdullah Gül’ün CFR ile ilginç bir ilişkisi var. Cumhurbaşkanı Gül, değişik tarihlerde CFR’nin yuvarlak masa toplantılarına katıldı.

Bu toplantıların ne anlama geldiği, toplantının tarihlerinden ve konularından belli.

Gül’ün katıldığı ilk CFR toplantısının tarihi 1997 ve gündemi de Refah Partisi’ydi. O toplantıda “Erdoğan – Gül modeli” oluşturuluyordu!

Gül’ün katıldığı ikinci CFR toplantısı ise Nisan 2001 tarihliydi. 14 Ağustos 2001’de AKP kuruldu!

Gül’ün katıldığı 24 Eylül 2010 tarihli üçüncü CFR toplantısı ise Türkiye’nin tarihi bir dönemecinde yapıldı; yaşıyoruz. Kürt açılımı, demokratik özerklik, yeni Türkiye, yeni CHP, yeni anayasa…

ABD DIŞİŞLERİ: GÜL’Ü BİZ YETİŞTİRDİK

Abdullah Gül’ün ABD’yle ilişkileri oldukça derin. Arslan Bulut yazmıştı, anımsarsınız. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde de kaydı var: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD’nin “uluslararası ziyaretçi liderlik programı” ile yetiştirilmişti.

Yani ABD Dışişleri, “Gül’ü biz yetiştirdik” diyordu…

YENİ TÜRKİYE’YE YENİ ROL

Dün gazetelere yansıyan 96 sayfalık CFR raporunun üç mimarının, 6 ay önce heyet halinde Çankaya’da Gül’le görüşmesi pek çok bakımdan önemli…

En başta raporun ismi oldukça anlamlı: “ABD – Türkiye ilişkileri: yeni bir ortaklık”

Üç bölümden oluşan raporun bölüm başlıkları da öğretici: “Yeni Türkiye ile yeni bir ortaklık”, “Türkiye’nin dönüşümü: son reformlar”, “Türkiye’nin dönüşümü: önümüzdeki yol”, “Dış politika: Türkiye’nin yeni rolü.”

YENİ GÖREV ALANI: ORTA ASYA

Raporun ayrıntıları Aydınlık dâhil çeşitli gazetelerde yer aldı. O nedenle raporun içeriğine değinmeyeceğiz. Ancak vurgulayalım. Bize göre raporun ruhunu, aynı zamanda raporun direktörü de olan Steve A. Cook şu sözlerle ortaya koydu:

“ABD – Türkiye ilişkilerinde kurumsallaşma sağlandığı takdirde iki ülke yalnızca Ortadoğu ya da Afrika’da değil, Orta Asya’da da ciddi ortak girişimlerde bulunabilecek.

İşte raporun en önemli hedefi budur: ABD’nin Asya-Pasifik merkezli yeni stratejisinde Türkiye’ye rol biçmesidir!

Washington, tıpkı eski ABD Başkan Bill Clinton’un 1999 yılında söylediği gibi Türkiye’den ABD’ye Asya kapılarını açmasını istemektedir!

Mehmet Ali Güller
Aydınlık Gazetesi
11 Mayıs 2012

, , , , , ,

  1. Yorum bırakın

Yorum bırakın